Proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat. 600 de cărți au fost donate către 10 școli din satele județului Cluj

Carte Esenţial

Prin implicarea activă a comunității clujene, aproape 600 de titluri au fost donate pentru a ajunge în școlile din 10 sate, din județul Cluj. La începutul lunii noiembrie, proiectul a continuat cu desfășurarea atelierelor de povești pentru copii, în care echipa Asociației, alături de autori și ilustratori autohtoni, au dus toate cărțile donate copiilor din sate.

Plantăm ”Book”-urie la sat  este un proiect inițiat de Asociația Apartenența, din Cluj-Napoca, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania  și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Este o inițiativă care duce dragostea pentru citit în mediul rural și a început cu o campanie de donare de cărți pentru copii, organizată în Cluj-Napoca.

În România, 42% dintre elevi sunt considerați „nefuncționali”, iar 47% – „minim funcționali” atunci când vine vorba de înțelegerea unui text citit. Aceștia nu pot interpreta informatțile date și nu pot formula idei proprii – arată un studiu realizat de Platforma Digitală pentru Îmbunătățirea Performanței Școlare, Brio, cu 31.590 de elevi din clasele I-VIII.

Țara noastră ocupă ultimul loc în Europa la consumul de carte. Conform statisticilor Eurostat din 2019 – peste 90% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. În sate, accesul copiilor la lectură este și mai anevoios.

În comunitățile rurale, copiii au adesea mai puține resurse educaționale și mai puține oportunități. De aceea atelierele de povești organizate au avut scopul de stimula interesul pentru lectură în rândul copiilor, de a le dezvolta imaginația și creativitatea, de a-i apropia mai mult de lectură, inclusiv, prin cărțile donate pe care le-au primit cei mici.

Cu ajutorul autorilor și ilustratorilor implicați în proiect, printre care Cristina Clima, scriitoare de povești pentru copii, cu cinci cărți lansate, Mimo Poetul – poetul mim îndrăgit de comunitatea clujeană, Ciprian Nechita, ilustrator de povești pentru copii, cu susținerea învățătorilor și bibliotecarilor, copiii s-au implicat activ în atelierele organizate, precum și în jocurile de creativitate și de imaginație, au ascultat și au citit povești, au desenat personaje și, desigur, și-au ales cărțile preferate de luat acasă.

”Prin proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat ne-am propus să cultivăm curiozitatea și dragostea pentru citit în fiecare școală în care ajungem. Am avut parte de o săptămână plină vârf cu zâmbete, îmbrățișări, povești și, desigur, cărți pentru cei mici! La atelierele organizate, am citit povești, am creat personaje, ne-am distrat la jocuri de imaginație și creativitate, am împărțit cărți donate pentru copiii din clasele primare. Le mulțumim tututor persoanelor care au donat cărți pentru copii, ne-am bucurat să vedem o implicare atât de activă din partea comunității clujene.” – spune Cristina Clima, fondatoarea Asociației Apartenența

Mai multe despre proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat, precum și alte inițiative ale Asociației Apartenența, puteți vedea pe pagina Apartenența.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel  mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Asociația Apartenența este o organizație neguvernamentală, apolitică și independentă, care dezvoltă proiecte cu impact cultural, educațional și social în județul Cluj. A fost înființată în anul 2018, cu scopul de a investi în proiecte educaționale, culturale și sociale, promovând implicarea activă a comunităților din mediul rural și urban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *