Proiectul „Mnemonics” al României la Bienala de la Veneția

Categorii: Vizual

Proiectul Mnemonics, care va reprezenta România la cea de a XVI-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, reprezintă un spaţiu al copilăriei în care m-am regăsit, a afirmat luni seară secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Oprean, conform Agerpres.

„Este un proiect în care m-am regăsit şi am regăsit copilul din mine. Este un spaţiu al copilăriei acest proiect; al copilăriei omului de ieri, de astăzi şi al copilului de mâine cu siguranţă. Spaţiul dintre blocuri va rămâne spaţiul nostru al copilăriei, un spaţiu al nostalgiei, un spaţiu al visării, un spaţiu în care fiecare dintre noi a investit speranţă pentru ceea ce va urma”, a spus Oprean, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului, desfăşurată în Sala Symposium a Bibliotecii Naţionale a României.
 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Krizbai Béla Dan, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, a apreciat tinereţea şi competenţa echipei care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

„Mi se pare important că mergem cu un proiect al unor arhitecţi tineri, care dovedesc că în ţara noastră creaţia din domeniul arhitecturii are un viitor sigur”, a spus Krizbai.

El a reiterat faptul că, începând din 1991, a existat „o prezenţă continuă şi susţinută la secţiunile de artă şi arhitectură ale Bienalei”, lucru datorat colaborării dintre MCIN, ICR, MAE şi UAR.

Vicepreşedintele ICR a apreciat ca „remarcabil” faptul că „de câţiva ani Bienala de la Veneţia este menţionată şi în programul de guvernare, ca unul dintre obiectivele unei reprezentări demne a ţării noastre pe plan internaţional, cu atât mai mult cu cât în acest an marcăm Centenarul Marii Uniri”.
 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Aflat sub egida Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), proiectul Mnemonics îi are ca autori pe: Romeo Cuc – coordonator, Irina Gudana – comunicare, Roxana Pop – graphic designer, Raluca Sabau – designer, Mihai Gheorghe – art director, Vlad Tomei – copywriter.

Mnemonics va reprezenta România la secţiunea Participări Naţionale şi se va realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia.

Potrivit MCIN, „proiectul Mnemonics pune în discuţie funcţia social-culturală a spaţiului liber al oraşelor româneşti”. „Conceptul Mnemonics, într-o abordare scenografică, descrie un vast teritoriu al libertăţii mai multor generaţii din România – libertatea de mişcare, libertatea intenţiei şi a imaginaţiei, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei şi a reaproprierii aspectelor sale ludice maturităţii”, arată MCIN.

Organizatorii participării României la cea de a XVI-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

Tema celei de a 16-a ediţii Bienalei veneţiene, lansată de curatorii Yvonne Farrell şi Shelley McNamara, este „Freespace” şi reprezintă generozitatea spiritului şi acel sens al umanităţii pe care arhitectura îl găzduieşte în centrul propriei sale agende, concentrându-şi atenţia asupra calităţii spaţiului însuşi.

Datele de desfăşurare a acestei ediţii sunt: 24 – 25 mai – pre-vizionare; 26 mai – deschidere pentru public; 25 noiembrie – închidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *