Primul documentar despre legendarii Phoenix, lansat la Iași. Fondatorul Nicu Covaci a fost prezent

Cooltura

Sute de persoane de toate vârstele au vizionat în avanpremieră, vineri seara, în curtea Casei Muzeelor din Iaşi, documentarul „Phoenix – Povestea reprezintă”, transmite Agerpres.

La proiecţia peliculei, prezentată în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Serilor Filmului Românesc, a participat şi Nicu Covaci.

„Mulţumim că s-a gândit cineva să facă un film despre noi, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Ar putea să aibă o influenţă pozitivă asupra oamenilor. Piesele noastre toate sunt încărcate cu un mesaj. Încă de pe vremea socialismului piesele noastre aveau un mesaj. Bine, mai subtil. Dar toate au mesaj. Din 150 de compoziţii, am două compoziţii de dragoste. Restul sunt toate supărate”, a povestit artistul.

Documentarul „Phoenix – Povestea reprezintă” este regizat de Cristian Radu Nema şi Mimis Ravani.

Nicu Covaci consideră că filmul este un pod în timp despre ceea ce înseamnă trupa Phoenix.

Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES



„Se va mai lucra, nu este varianta finală, dar m-aş bucura să înţelegeţi pe ce drum suntem. Dacă acest film ar exprima ceea ce suntem şi ce vrem să facem de 60 de ani, atunci am făcut un succes extraordinar. Aş fi fericit să îl impunem, pentru că pe mine mă interesează acest popor, mă interesează această ţară, iar când văd că ne ducem în jos sufăr. Dacă fiecare ar învăţa să spună ca mine „Nu!”, ăştia nu ar putea să facă ce vor”, a spus Nicu Covaci.

Filmul documentar „Phoenix – Povestea reprezintă” descrie istoria trupei rock, care devine un simbol naţional ce reflecta o stare, dar şi un sistem de gândire transpus într-o scară de valori. Filmul descrie evoluţia fenomenului Phoenix în trei mari ipostaze – plecând de la impactul muzical şi ajungând la aspectele de ordin social şi cultural.

Filmul poartă semnătura regizorilor Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis, care au mai oferit publicului documentarele „Arhitectura României Mari” (2017) şi „Cufărul lui Eminescu” (2019), cel din urmă fiind proiectat la Festivalul de la Cannes în 2019.

Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES



„Filmul nu-mi aparţine mie, nici echipei. Filmul aparţine culturii române, aparţine celor care au fost şi sunt şi vor fi acest dar, har, de la Dumnezeu: Phoenix, pentru că principalul rol al acestui film este să demonstreze că Phoenix nu are nici început şi nici sfârşit. Nu a fost înfiinţat în ’62. E dintotdeauna. A apărut odată cu spiritul românesc şi va fi în continuare pentru întotdeauna şi nu e reprezentat de nişte membri care acum sunt, mâine nu mai sunt, dar sunt alţii şi alţii, ci e reprezentat de emoţia pe care o transmit, pentru că arta în definiţia ei este să transmită emoţii”, a spus regizorul Cristian Radu Nema.

Serile Filmului Românesc se desfăşoară la Iaşi în perioada 3 – 7 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *