Primele proiecte clujene și naționale aprobate pentru #Centenar

Actualitate

Festivalul Cerbul de Aur, expoziţii şi colocvii se numără între primele 43 de proiecte aprobate vineri de Comitetul Interministerial pentru Centenar. Dintre beneficiari, ordonatori principali de credite, Ministerul Afacerilor Externe, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” şi Televiziunea Română au cele mai multe proiecte aprobate.

Tot astăzi s-a comunicat și evaluarea proiectelor finanțate de Consiliul Județean Cluj.

Pe plan național

Proiectele aprobate au anvergură naţională şi internaţională, se desfăşoară în perioada aprilie – decembrie 2018, şi o valoare de 14.887.921 de lei. Alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual şi tematic în Strategia Aniversării Anului Centenar.

Totodată, un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar.

Potrivit listei publicate luni pe site-ul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe are 8 proiecte aprobate, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, un număr de 5, iar Televiziunea Română, 4.

Între cele pregătite de MAE se numără expoziţie şi volum de documente politico-diplomatice „România în Primul Război Mondial”, vizite în regiunile istorice ale României dedicate membrilor corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, campanie de comunicare online „România 100″ şi colocviu comun româno-francez dedicat sfârşitului Primului Război Mondial şi Centenarului Marii Uniri.

Orchestre europene de tineret omagiază România (16 concerte în două oraşe), Transilvania Tour – 100, România în lume – două concerte Austria (Viena şi Linz) se numără între proiectele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

Televiziunea Română pregăteşte Unirile Românilor, Războiul din spatele frontului, „Academicienii” despre Marea Unire şi Festivalul Cerbul de Aur.

Institutul Cultural Român este prezent în listă cu 3 proiecte – Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău. Ediţia a IV-a, expoziţie de fotografie „Regina Maria. Regina soldat” şi statuia Reginei Maria în oraşul Eastwell, comitatul Kent (locul de naştere al Reginei).

Muzeul Naţional de Istorie al României va organiza tot trei manifestări în perioada următoare sub semnul Centenarului, finanţate de MCIN – Muzeul Virtual al Unirii www.muzeulvirtualaunirii.ro, „Comorile României la Vatican” şi Românii spre Marea Unire.

Biblioteca Naţională a României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Academia Română au câte un proiect aprobat – albumul expoziţiei „România în Primul Război Mondial. 1916-1918″,  „Scrisori de pe front”, respectiv Omagiu Centenarului Marii Uniri „România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920, desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României”.

George Ivaşcu a precizat vineri că ministerul a trimis adrese prin instituţiile Prefecturii către autorităţile administraţiilor publice locale care au propus proiecte de anvergură regională. Termenul de răspuns e de maxim o săptămână, nu mai târziu de 2 aprilie. Evaluarea lor avea loc în perioada 2 – 10 aprilie, iar după această dată va fi anunţată o nouă listă de proiecte.

Alte proiecte vor fi aprobate, pe măsură ce vor fi depuse, inclusiv din partea organizaţiilor nonguvernamentale.

 

Proiectele clujene de #centenar

Au fost selectate proiectele ce vor primi finanțare nerambursabilă de la Consiliul  Județean

Comisiile de specialitate, special constituite la nivelul Consiliului Județean Cluj, au încheiat procesul de evaluare și selecție a celor 735 de proiecte depuse de către organizațiile non-profit și de entitățile publice din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii și cultelor religioase recunoscute în România, precum și din sfera Centenarului Marii Uniri.

 Departajat pe domenii de interes, cele mai multe cereri au fost depuse în sfera cultelor – 297 – din care, în urma procesului de selecție, vor fi finanțate un număr de 250, bugetul alocat acestui domeniu fiind de 2.000.000 de lei. Sfera tineretului și cea a culturii sunt alte două domenii care au prezentat un interes deosebit pentru solicitanți, fiind înregistrate nu mai puțin de 156 de cereri pentru tineret, din care 87 au fost propuse spre finanțare, respectiv 130 de cereri la cultură, din care 115 urmează a fi susținute din fondurile alocate, fiecăruia dintre cele două domenii fiindu-i repartizată suma de 500.000 de lei. Totodată, pentru susținerea activităților și programelor sportive, Consiliul Județean Cluj a alocat în acest an suma de 1.200.000 de lei, suma ce va fi utilizată pentru cele 53 de proiecte, din totalul de 95 depuse, care au îndeplinit toate criteriile de eligibilitate prevăzute în regulament.

 Ca o noutate pentru anul 2018, an în care România celebrează 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, forul administrativ județean a venit în sprijinul entităților care au elaborat inițiative în acest sens, alocând suma de 300.000 de lei. Astfel, un număr de 59 de structuri au depus solicitări ce au ca obiectiv marcarea acestui moment istoric deosebit, 49 urmând să fie susținute financiar de forul administrativ județean.

Lista tuturor entităților ale caror inițiative îndeplinesc condițiile cerute pentru acordarea de finanțare și suma propusă a fi alocată fiecărei organizații în parte va fi supusă spre dezbatere în  plenul Consiliului Județean și aprobată prin hotărâre a forului administrativ. Totodată, aceste structuri non-profit vor fi înștiințate atât în scris, cât și în format electronic, în legătură cu aprobarea finanțării programului propus, valoarea finanțării, precum și în ce privește alte aspecte legate de implementarea în condiții corespunzătoare a proiectului.

Lista proiectelor câștigătoare poate fi consultată pe site-ul oficial al instituției (www.cjcluj.ro) la secțiunea Formulare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *