Prestigioasa revistă clujeană de cultură Apostrof şi-a suspendat după 26 de ani apariţia

Clio Special

Prestigioasa revistă clujeană de cultură Apostrof, condusă de 26 de ani de poetul şi universitarul clujean Marta Petreu şi-a suspendat apariţia.

Cunoscutul politolog american de origine română Vladimir Tismăneanu, colaborator al Apostrof,  a făcut public pe pagina sa de facebook mesajul Martei Petreu către colaboratorii revistei:

„Revista Apostrof, ca toate revistele Uniunii Scriitorilor din România, şi-a suspendat aparitia. Din lipsa de bani. Cu alte cuvinte din cauza ca Ministerul Culturii nu a elaborat inca normele metodologice de aplicare a legii finantarii revistelor ANUC. Din aceasta cauza, Uniunea, in lipsa de bani si-a suspendat revistele. Pentru ca suntem totusi optimisti, noi va rugam sa ne trimiteti contributia dvs. pentru numarul 2 (februarie), pe care il pregatim pentru vremurile viitoare bune. Asteptam textele dvs. pana in data de 11 februarie 2016, orele 14.

Cu drag,

Marta”

DSC06576

 

Recent, pe pagina sa de facebook, ministrul tehnocrat al Culturii, Vlad Alexandrescu, dădea asigurări scriitorului Florin Toma, care i-a adresat pe subiectul revistelor culturale o scrisoare deschisă, asigurări că acestea nu vor fi închise.

„Ministerul Culturii continuă aplicarea legii 136/2015 care reglementează subvenționarea de către stat a revistelor culturale. Deși în ultimele zile a fost promovată suspiciunea că Ministerul ar renunța la această formă de susținere a publicațiilor culturale, demersul instituției a fost acela de verifica dacă respectiva lege respectă Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (versiunea consolidată), un act supranormativ pe care orice lege națională trebuie să îl respecte.

Pentru aceasta, reprezentanții Ministerului Culturii au avut o întâlnire cu specialiști ai Consiliului Concurenței pentru o analiză a cadrului legislativ și pentru identificarea unor eventuale soluții în condițiile identificării unor neconcordanțe între legislația europeană și cea românească.

Conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 108 din Tratat, pot fi considerate compatibile cu piața internă ajutoarele destinate promovării culturii și conservării patrimoniului național. Ca atare, nu există nici un motiv legitim de suspendare a aplicării legii 136/2015, Ministerul acordând în continuare subvențiile destinate susținerii revistelor susținute de Alianța Națională a Uniunilor de Creatori. În acest sens, încă din data de 29 ianuarie 2016 pe siteul Ministerului Culturii au fost publicate normele metodologice privind finanțarea în anul 2016 a revistelor și publicațiilor culturale ale Uniunilor de creatori din România, membre ale A.N.U.C. (http://www.cultura.ro/articol/888).

Așa cum s-a putut afla încă de vineri seara, 29 ianuarie, de pe site-ul Ministerului Culturii, nimic din bănuielile domnului Florin Toma, apărute azi dimineață în Evenimentul Zilei, nu are vreun temei real. Dacă anul trecut finanțarea revistelor de cultură ale Uniunilor de creație a început în luna august, anul acesta ea a fost deschisă în luna ianuarie. Așadar, finanțarea nu numai că nu se suspendă, dar vine mai devreme decât anul trecut. Sunt preocupat în continuare de soarta publicațiilor culturale de calitate”, a scris Vlad Alexandrescu.

Apostrof a fost înfiinţată de Mircea Dinescu în 1990, care a numit-o pe Marta Petreu în funcţia de redactor-şef, după ce Marta Petreu, pe atunci profesoară la un liceu din Cluj, i-a scris o scrisoare memorabilă. Timp de 26 de ani, revista, care a devenit prestigioasă,  a apărut la Cluj-Napoca cu finanţare de la Uniunea Scriitorilor şi, după un timp, şi de la Consiliul Local şi din alte fonduri. Pe lângă revistă a funcţionat ani buni şi editura Apostrof, care a editat volume din autori importanţi români şi străini.

Revista Apostrof a închis anul 2015 fără nici o datorie la cei cinci angajaţi sau la tipografie, au confirmat surse pentru clujulcultural.ro

Finanţarea de la Primăria Cluj în 2015 s-a ridicat la suma de 25.000 de lei.

Pe  piaţa clujeană a presei scrise tipărite mai apar revistele culturale „Tribuna”, finanţată de Consiliul Judeţean, „Steaua”, finanţată de Ministerul de Externe şi „Oraşul”, o investiţie privată a arhitectului Ionel Vitoc.

Vom reveni cu amănunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *