PREMIERĂ. Prima expoziție a unui artist caraibian în România e organizată la Muzeul de Artă

Esenţial Pictură

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează expoziția „Louis Laouchez : amprente identitare”, prima expoziție personală a unui artist caraibian în România. 

Expoziția va fi deschisă în perioada 25 octombrie –  12 noiembrie 2023, iar vernisajul va avea loc în data de 25 octombrie, de la ora 18:00 cu participarea Alexandra Servel – directoare a Institutului Francez din România la Cluj, a dr. Lucian Năstasă Kovacs – directorului Muzeului de Artă Cluj, a Cathy Crochemar – curatoarei expoziției, a unor reprezentanți ai Direcției pentru cultură din Martinique și a Dlui Ciprian Drăgănescu, medic român stabilit în Martinique, apropiat familiei Laouchez. 

Povestea lui Louis Laouchez (1934-2016) este povestea unei explorări a identității. Povestea unui artist pionier din Martinica ale cărui lucrări vibrante și expresive vorbesc despre originea populațiilor de culoare din Caraibe.

Această expoziție se articulează în jurul conceptului de transmitere, o tematică pe care Louis Laouchez o abordează artistic într-o manieră subtilă și totodată plină de forță. Lucrările sale acționează asemenea unor punți între culturi și generații, conectând trecuturi și prezenturi într-un dans frenetic. Poartă în ele atât ecoul strigătului înăbușit al africanilor răpiți de pe tărâmurile natale pe vremea negoțului cu sclavi, cât și strigătul actual al antilezilor care își caută rădăcinile. Fiecare tușă de pensulă și fiecare lovitură de daltă sunt impregnate de dorința de a transmite: povești, sentimente, moșteniri, tradiții.

Opera lui Louis Laouchez e o memorie vie a trecutului și o reflecție asupra acestuia. Tablourile sale captivează ochiul și spiritul, fac publicul să pătrundă în povești întrețesute, istorii fragmentate și emoții împărtășite.

 Cathy Crochemar, curatoarea expoziției 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *