Nascut in Ungaria intr-un sat de langa Dunare, Nagy Gábor si-a inceput cariera ca si un chelner oarecare la Hotelul National (Nemzeti Szálló), din Cluj, aflat in locul actualului Continental; in numai cativa ani a ajuns chelnerul sef al institutiei, cu responsabiliati deosebite., scria Andra Vahja pe grupul defacebook Vechiul Cluj, dedicat istoriei orasului. In 1883 a deschis prima cafenea adevarata a orasului in palatal Bánffy cu saloane dedicate doamnelor; iar in 1891 a deschis cel mai modern hotel si restaurant din oras: Hotelul Central / Központi szálloda, fostul Melody. Numele lui a fost asociat atat de strans cu acest hotel incat clujenii l-au numit pur si simplu “nagygabor”. Nici deschiderea ultramodernului New York (Continental) n-a influentat negativ popularitatea hotelului: aflat in vizita la Cluj, imparatul Franz Josef insusi a ales sa se cazeze si sa manance in “nagygabor”.
Pe langa hotel, a fost si proprietarul unui restaurant foarte indragit pe Cetatuie, aflat deasupra viei proprii unde a produs vinul propriu, de asemenea vestit, numit “Szamosvíz” (apa Somesului), oferit exclusiv in restaurantele proprii.
Nagy Gábor a fost si un violonist apreciat interpretand inclusiv in cadrul concertului sustinut de Liszt. Conform unei anecdote locale, in 1879 pe cand Nagy inca lucra la Nemzeti, Brahms, cazat acolo cu ocazia turneului prin Cluj, a auzit intr-o seara tarziu pe cineva interpretand splendid o piesa de Bach la vioara. Alarmat ca un alt muzician concerteaza in acelasi timp cu el in oras, s-a interesat imediat de identitatea virtuozului misterios – care n-a fost altul decat chelnerul Nagy Gábor.
A decedat in 1922, fiind inmormantat in cimitirul Házsongárd / Hajongard. Din pacate mormantul lui din marmura rosie a fost distrus (refolosit…) dupa 1989 de catre persoane necunoscute.