Povestea clujencei care practică naturopatia

Esenţial

Alexandra George este o clujeancă de 31 de ani,  care practică naturopatia, o medicină naturistă care abordează sănătatea și vindecarea într-un mod global, respectând integralitatea persoanei și puterile organismului său (energia vitală). Ea este absolventă de psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) și a unui master în psihologia sănătății tot la UBB. A urmat timp de un an un curs de tehnician nutriționist la Anatecor. A plecat apoi în Franța unde a făcut o specializare timp de 3 ani.

Alexandra George alături de un volum de naturopatie

Povestea Alexandrei este una interesantă.

A încercat să urmeze medicina la București, dar viața din capitală și facultatea nu i-au plăcut. În 2008 a revenit la Cluj și a intrat la Facultatea de Psihologie.

Cum bibliografie specifică pe naturopatie nu a prea găsit la facultate a căutat în altă parte.

„Am citit mult pe internet, în engleză. Nu am găsit carți suficiente la biblioteca facultății pe ce mă interesa. Noroc cu internetul”, mai povestește ea.

În familie a primit o educație sănătoasă.

„Am consumat suplimenți alimentari, din plante, mâncam și mănânc cu mare grijă. De exemplu, unele persoane care suferă de anumite probleme emoționale, cum ar fi anxietatea, depresia și tristețea , acestea pot fi cauzate și de anumite carențe alimentare. Trebuie să mâncăm cu grijă”, mai spune Alexandra.

Aventura franceză

În 2014 ea a plecat în Franța la o specializare, unde a învățat despre naturopatie,  timp de trei ani, la Lyon și Aix-En -Provence, la Aesculape Ecole Libre de Naturopathie, până în vara lui 2017. Din iulie s-a întors la Cluj-Napoca. 

„Cei trei ani francezi au fost minunați, intenși. Am stat în chirie în Lyon, am muncit la o pizzerie, apoi la un call center, apoi ca în Cannes, ca vânzător naturopat. Sunt conștientă că e o noțiune nouă, un cuvânt nou care nu există în limba română. Naturopatia nu e cunoscută în Cluj-Napoca”, spune Alexandra.

Aceasta a decis să practice naturopatia la Cluj,  astfel că și-a deschis  o pagină de Facebook și un site unde găsiți informații complete și puteți să solicitați programări.

La Cannes într-un magazin cu produse naturopate

 

Ce este de fapt naturopatia?

Cuvantul naturopatie a fost inventat de catre John H. Scheel în 1895 si provine din doua cuvinte englezești, „nature” si „path”, care împreunate dau „calea naturii”. Aceasta însemnând ca fiecare dintre noi putem sa ne păstram sănătatea daca respectăm calea pe care ne-o arată natura.

Naturopatia este o medicină naturistă care abordează sănătatea si vindecarea intr-un mod global respectand integralitatea persoanei si puterile organismului sau (energia vitala).

Aceasta abordare holistică presupune următoarele : identificarea cauzelor dezechilibrelor fizice si/sau psiho-emotionale, restabilirea armoniei în corp prin intermediul unor tehnici naturale, accentul pe preventie si un stil de viata sănătos. Naturopatia nu intervine direct pe boală si simptomele sale ci pe cauzele acestora.

Naturopatia se bazeaza pe 7 principii:

A nu face rău

Natura este vindecatoare

Identifica si trateaza cauza

Trateaza global persoana

Terapeutul este un educator

Preventia este cea mai buna cura

Stabilirea sanatatii si starii de bine

Naturopatia nu este interesată doar de problemele de sănătate, ci considera corpul uman precum un intreg ce trebuie evaluat per ansamblu. De exemplu, daca suferim de artrita sau  de orice tip  de inflamatie si luam un anti-inflamator, desi este normal sa dorim sa scadem durerea, trebuie intai sa gasim cauza acestei probleme. Trebuie sa stim de ce aveti aceasta artrita si sa facem schimbari pentru a readuce starea de echilibru in corp. Cauzele pot fi fizice dar pot fi de asemenea si psihologice. De aceea este primordial sa luam in considerare corpul precum un tot si sa nu-l tratam bucata cu bucata. Naturopatia nu inlocuieste medicina clasica dar actioneaza in complementaritate.

Asadar, in acest mod functioneaza naturopatia. Obiectivul aici este de a intari organismul la toate nivelele posibile in asa fel incat sa se poata singur autovindeca.

De cand exista naturopatia?

Naturopatia nu este o medicina noua deoarece exista din antichitate, de pe timpul medicinei ayurvedice, chinezeasca etc..

Naturopatiei isi trage radacinile de pe vremea lui Hippocrate, medic si parintele medicinei care folosea dietetica asociata cu cele 4 elemente din natura (aerul, apa, focul si pamantul) si  teoria celor 4 umori (sangele, limfa, bila neagra si bila galbena) din care este format corpul uman.

Naturopatia moderna a fost adusa de catre un doctor emigrant german numit Benedict Lust in 1902 la New York, anul in care a inaugurat prima scoala de naturopatie din lume.

Tehnici:

Tehnicele folosite sunt: nutritia (sfaturi alimentare, regimuri alimentare specifice, monodiete), psihologia (gestionarea stresului, relaxarea, psihoterapii, sofrologia etc..), exercitiile fizice ( stretching, yoga, inotul, bicicleta,), hidrologia (folosirea apei calde/reci, locala, generala, interna, externa), fitoterapia (folosirea plantelor medicinale, aromaterapia ), tehnici manuale (masaje non medicale, osteopatia, terapia bowen, drenajul limfatic), reflexologia, tehnici respiratorii etc…

Aceste tehnici naturale n-au fost puse in practica intr-un mod aleatoriu ci mai degraba alese in functie de cele 4 elemente naturale pe care le regasim in mediul nostru. De fapt, aceste tehnici datorita numeroaselor calitati permit mentinerea sanatatii. Apa, aerul, pamantul si lumina sunt sursa inspiratiei acestora. Fiecare element este asociat unei tehnici, de exemplu apa este asociata cu tehnica hidrologiei si aerul asociat cu tehnicile respiratorii.

Cum se desfășoara o consultație:

Consultația se desfășoară în mai multe etape:

In timpul primei consultatii, pacientul este supus unui bilant de vitalitate printr-o anamneza purtand pe istoricul sau medical si emotional, obiceurile de viata, alimentatia si asa mai de parte.  E vorba sa intelegem antecedentele pacientului si problemele sale  din prezent pentru a gasi cauzele dezechilibrelor. Aceasta analiza elaborata permite sa identificam modurile specifice de functionare si de reactivitate a corpului.

In functie de acest bilant, naturopatul elaboreaza un program personalizat ce cuprinde sfaturi de imbunatatire a obiceurilor de viata, sfaturi alimentare, exercitii fizice, metode de respiratie de pus in practica etc..

Acest program se numeste   program de stil de viata sanatos, ce va permita sa restabileasca echilibrele si de-a conferi  autonomie pacientului oferindui uneltele de a-si mentine sanatatea pe termen lung.

O consultatie dureaza aproximativ o ora si jumatate.

1 thought on “Povestea clujencei care practică naturopatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *