Porumboiu: Cinematografia „se împrospătează” datorită internetului și rețelelor de socializare

Categorii: Special
Etichete: Film, Porumboiu

Cineastul român Corneliu Porumboiu, premiat de două ori la Cannes, apreciază într-un interviu acordat AFP înainte de lansarea vineri a noului său film, că cinematografia „se împrospătează” datorită internetului și rețelelor de socializare.

„Ca și fotografia, cinematografia începe să se democratizeze datorită digitalului”, spune Porumboiu înainte de proiectarea în săli a celui de-al treilea film al său, „Quand le soir tombe sur Bucarest ou Metabolisme”.

În prezent pot exista „proiecte geniale realizate de +amatori+. Este o artă care se împrospătează mult, care se deschide spre rețelele de socializare”, arată cineastul care a primit în 2006, la Cannes, Camera de Aur pentru „12h08 a l’est de Bucarest” („A fost sau n-a fost?”) și în 2009, la același festival, secțiunea Un Certain Regard, Premiul Juriului pentru „Policier, adjectif”.

Corneliu Porumboiu a fost desemnat recent de New York Times unul din cei 20 de tineri regizori din lume care merită să fie urmărit.

„În prezent se experimentează mult în domeniul filmului”, adaugă Porumboiu, care se declară mulțumit că trăiește într-o perioadă „în care se cer multe tipuri de filme”, de la marile producții americane la peliculele de artă și experimentale românești. Diferite canale de difuzare, festivalurile și lansările în sălile de cinematograf, internetul permit o transmitere mai largă, inclusiv a unor filme provenite din „culturi așa-zis minore”, cum ar fi cea românească, spune regizorul.

Cel mai recent lungmetraj al său prezintă, prin intermediul poveștii uni regizor care are o aventură cu o actriță dintr-un rol secundar, confuziile, tatonările și întrebările unui om în fața vieții. Ca și în precedentele sale filme, dialogurile se bazează pe absurd și umor. Lansat la festivalul de la Locarno, filmul va fi prezentat la New York Film Festival, care va avea loc între 27 septembrie și 13 octombrie, încheie AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.