Polemici despre poezia feministă cu cuvinte licențioase la Cenaclul literar UBB

Actualitate Carte
Polemici la prima ediție din acest an a Cenaclului literar UBB Cluj-Napoca, fondat de renumitul poet și publicist Ion Mureșan, poet optezecist multipremiat. Cenaclul are deja câțiva ani buni de funcționare și în urma activității sale, au rezultat cărți de poezie și proză publicate la edituri clujene în urma selecției poemelor și prozelor citite și analizate la cenaclu.
 
”Muri” a deschis prima ediție a cenaclului din acest an cu îndemnul ca acesta să fie cât mai ”viu, mai bun, mai productiv”.
 
Dorința i-a fost ascultată, pentru că s-a iscat o polemică…vie. Motivul au fost două poezii feministe rostite de două invitate, care conțin și cuvinte mai… licențioase.
Trăim în epoca ismelor, iar un puternic curent feminist în dramaturgie, în poezie, curent care a luat avânt și e prezent mai ales în cercurile tinerilor literați. Poate e chiar (și doar) o modă, cum critica o participantă la cenaclu, poeta Zamfira Zamfirescu.
 
La prima ”ședință” a cenaclului, care se ține doar online de la începutul pandemiei, au fost invitate să citească poezii, inclusiv proprii, Ana-Maria Anania, absolventă de Litere la Iași și Alexandra-Mălina Lipară, studentă la Litere, câștigătoare a unui concurs de eseuri al cenaclului UBB.
 
Atmosfera la cenaclu e una destinsă, relaxată, se bea cafea, se fumează în timp ce se participă la cenaclu, așa cum s-ar întâmpla și offline, într-u spațiu boem, tip cafenea, unde se țin deobicei cenaclurile de acest tip, ba și un strop-două de alcool ar merge.
 
Ei bine,  după ce au citit poemele, s-a iscat polemica, pe care o puteți asculta la minutul 35.

La câteva zile după, una din participante, cunoscuta prozatoare Bianca Tămaș a reacționat pe facebook:
 
”Am tot urmărit situația cu premiile Eminescu și mi s-a părut, într-o anumită măsură, ceva ce nu pot concepe. A fost peste puterea mea de înțelegere, așa că nu am putut articula o părere. Dar mi-au dat triger două chestiuni.
Prima. Eram la un cenaclu literar. O tânără a citit poezie feministă (puțin neșlefuită, că e la început de drum, dar bună de altfel) și, evident, încep discuții pe tema premiile Eminescu, tânăra spune: „Până la urmă trebuie să acceptăm că suntem în 2022 […] și nu ar trebui să spunem că avem poete și poeți. […] Problema este însă că atunci când o persoană de sex feminin vine și folosește cuvinte de genul p*lă, p*zdă, f*tut e o mare problemă, fiindcă noi evoluăm pe toate planurile, numai în poezie nu. Au fost bărbați care au scris asta, au luat premii, atunci nu a fost nicio problemă, fiindcă erau bărbați”.
Desigur, a fost întreruptă și nu s-a înțeles nimic din mesajul pe care a vrut să îl transmită. Cel mai revoltător mi s-a părut însă momentul în care o poetesă pe care o știu de multă vreme, trecută de prima tinerețe, cu frustrările aferente și cu veleități, vine și trântește:
„Chestia asta cu feminismul este, de fapt, o modă și tot mai multe poete contemporane sunt adepte ale modei și nu neapărat ale feminismului. Feminismul este una și să fii la modă, să dorești să faci parte din trendul acesta feminist e cu totul altceva”.
Comentariul a fost fără sens, doar să fie spus și eu l-am luat ca un atac subtil la adresa tinerei și a poeziei ei. Dar mergem mai departe…..Eu nu sunt feministă. Nici nu scriu în direcția asta. Dar literatura feministă nu e o modă. E o necesitate. Trebuie să se scrie mai multă. Să se scrie până e înțeleasă. De ce? Fiindcă pentru mine nu există scriitori și scriitoare. Și aș vrea ca mult mai multă lume să gândească așa. Deoarece eu dacă citesc o carte bună, chiar nu mă interesează ce are autorul între picioare.”
 
Reamintim că, recent, tot pentru poezie cu termeni licențioși a fost ștearsă de pe facebook Gala de premiere a Memorialului Ipotești. La fel și în anul 2018.
 
Mai multe despre scandalul de la Ipotești citiți pe larg AICI
 
Precizăm că la Cluj-Napoca mai activează și cenaclurile  ”Nepotu lui Thoreau” ,la Insomnia Cafe, Cenaclul Napocensis la Casa de Cultură a Studenților, care e cel mai vechi din Cluj și Cenaclul revistei Echinox, al celebrei revistei de la ”Filo”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *