Poetul disident Dorin Tudoran, la FICT 2015: Să mă opun, asta a fost reacţia personală la dictatura comunistă

Categorii: Carte, Esenţial

După mulţi mulţi ani, scriitorul Dorin Tudoran a venit la Cluj-Napoca. Disidentul şi scriitorul Dorin Tudoran, unul din puţinii disidenţi autentici pe care România i-a avut în dictatura comunistă. Pentru cei mai tineri, să le reamintim un lucru fundamental: Dorin Tudoran s-a împotrivit pe faţă dictaturii  lui Ceauşescu şi regimului său comunist, cu o grevă a foamei de durată. Regimul a scăpat de Tudoran  doar după ce acesta a primit un paşaport şi a emigrat

În prezent, Dorin Tudoran trăieşte de ani buni în SUA.

A venit la Cluj, unde are prieteni buni din tinereţe, la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

A lansat marţi două cărţi şi vineri va susţine un recital poetic. Cărţile i-au fost lansate de Vasile Gogea, unul din rezistenţii anticomunişti din Braşovul lui 1987-1989 şi de universitarul clujean Flore Pop. Deasemenea a  susţinut un dialog cu poetul şi prozatorul german Franz Hodjak, cel care traducea la fosta editură Dacia cărţile liniei germane.

Dorin Tudoran
Scriitorul Dorin Tudoran-(c) clujulcultural.ro

Întrebat de reporterul clujulcultural.ro de ce crede că România a avut aşa puţini disidenţi înainte de 1989, Dorin Tudoran a oferit un răspuns amplu, profund, polemic şi adevărat.

„O problemă este în primul rând acest cuvânt, disident, care e foarte complicat. Sub cupola lui s-au strecurat multe atitudini legitime în comunism. De la cei care nu au cauţionat regimul, la cei care s-au opus în fel şi chip, toţi merită gratitudinea noastră. Pe de altă parte nu sunt de acord cu ceea ce s-a numit rezistenţa prin cultură, prin ceea ce s-a numit fenomentul literaturii de sertar, uite domne, nu mă publică comuniştii, da uite ce romane grozave, ce poezii grozave am în sertar. Discuţia e complexă. Să mă opun cu orice preţ, asta a fost reacţia mea, personală,  la dictatura comunistă” a fost o parte a răspunsului oferit de Dorin Tudoran.

O altă relatare amplă puteţi citit pe blogul lui Vasile Gogea.

Clujulcultural.ro vă prezintă o filmare amplă de la lansarea de ieri a lui Dorin Tudoran.

Pe Dorin Tudoran îl puteţi revedea şi reauzi sâmbătă, de la ora 18.00-20.00, la Cenaclul UBB coordonat de poetul Ion Mureșan, în cortul lounge al festivalului din Piaţa Unirii.

Program:

1. In memoriam Alexandru Vlad.

Lansări de carte: Poemele/The Poems, ediție bilingvă româno-engleză, traducere de Virgil Stanciu, desene de Alexandru Pasat (Editura Școala Ardeleană) și Omul de la fereastră (Editura Charmides) de Alexandru Vlad.

Participă: Al. Cistelecan, Vasile George Dâncu, Ion Mureșan, Radu Niciporuc, Alexandru Pasat, Virgil Stanciu, Gavril Țărmure și Maria Vlad

2. Recital de poezie Franz Hodjak și Dorin Tudoran.