Planurile ruinării comuniste a castelului de la Bonțida – masă rotundă și lansare de carte

Esenţial


Joi, 24 octombrie 2024, de la ora 18.00, Casa Libertății Religioase (vizavi de magazinul Sora, pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 14) își deschide din nou porțile pentru dialogul la masa rotundă cu tema „Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist din România”.

Este o manifestare prilejuită de apariția volumului omonim al istoricului de artă dr. Ioana Rus-Cacovean, lector la Universitatea de Arte și Design. Autoarea a studiat în arhive corespondența amplă dintre Consiliile Regionale din Cluj și Gherla și Direcția Monumentelor Istorice între 1940 și 1986, întinse pe 40 de ani. Este o  corespondență în care se creionează soarta și mentalitatea diriguitorilor locali și centrali în ce privește Versailles-ul Transilvaniei (cum a fost denumit Castelul de la Bonțida). A fost perioada în care specialiștii în artă, arhitecții, istoricii au văzut cum sub ochii lor se produce „măcinarea și reducerea la ruine a unuia dintre cele mai importante monumente istorice ale Transilvaniei”.  Avem motive să credem că a fost o ruinare controlată ideologic de comuniștii naționaliști (și internaționaliști) la care a luat parte și precariatul local.

Castelul Bánffy de la Bonțida (în maghiară Bonchidai Bánffy-kastély), este un ansamblu arhitectonic construit de către familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare ample au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic (galeria neogotică de la 1855) (…). În prezent, din anul 2008, contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare. (comform Wikipedia.ro).

Participanții la masa rotundă din 24 octombrie vor fi istoricul de artă Ioana Rus-Cacovean, autoarea cărții, arhitectul Virgil Pop, secretar al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Transilvania Vest, precum și Zsolt Fazekas, pastor al Bisericii Reformate din Bonțida în perioada 1991-1996. Discuția va fi moderată de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust, care s-a angajat să salveze și să restaureze castelul.

Discuția va avea loc în limbile română și maghiară, cu ajutorul unui interpret simultan.

Evenimentul este  finanțat de Departamentul pentru relații interetnice al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *