Pictorul Radu Maier, retrospectivă importantă la Muzeul de Artă

Categorii: Actualitate, Vizual

52 de lucrări ale pictorului şi graficianului Radu-Anton Maier pot fi admirate în expoziţia deschisă la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziţia „Retrospectivă” cuprinde lucrări ale artistului realizate în perioada 1998-2014, unele dintre ele vândute sau rezervate, altele oferite spre vânzare iubitorilor de artă sau colecţionarilor.

Pictor, grafician, desenator și ilustrator, Radu Maier a absolvit la sfârşitul anilor ’50 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“, avându-i ca profesori pe Teodor Harșia, Petre Abrudan și Alexandru Mohi. La scurtă vreme după absolvire, a devenit cadru universitar al institutului. În semn de protest faţă de interdicţiile regimului comunist din anii ’70, artistul s-a stabilit în München, devenind cunoscut la nivel internaţional mai ales prin participarea sa la expoziţii organizate în Germania, Austria şi Elveția.

Autoportret-Radu-Anton-Maier-101-100-2013-Galerie-Raduart

După reluarea legăturilor sale cu România în anii ’90, activitatea artistică a lui Radu Maier a fost recunoscută public inclusiv prin decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

Reprezentant semnificativ al generației anilor ’60, la baza universului său artistic se află surprinzătoare laitmotive onirice, creaţia lui Radu Maier pendulând constant între universuri arhetipale, permanent conturbate de lumi vizionare, care generează adevărate metafore narative.

Expoziţia Radu Maier. Retrospectivă, cuprinde o selecţie semnificativă a lucrărilor realizate în perioada 1998-2014, care sintetizează principalele direcţii stilistice pe care le-a cunoscut opera sa în ultimii 16 ani. Întreaga expoziţie pune un accent deosebit asupra portretelor de mari dimensiuni, veritabile alter ego-uri ale artistului, care sunt reprezentative pentru perioadele de cotitura din evoluţia creaţiei lui Radu Maier.

Expoziţia Radu Maier. Retrospectivă va fi deschisă publicului până în 3 august 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.