Pelerinaj greco-catolic la Nicula de Adormirea Maicii Domnului

Categorii: Actualitate
Pelerinajul greco-catolic la Nicula va începe, marţi 14 august la ora 16.00, prin procesiunea pe jos a Ierarhului, preoţilor şi pelerinilor, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla şi până la biserica parohială din Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrată Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvântul de învăţătură al Episcopului eparhial.

Rugăciunea va continua neîntrerupt până a doua zi, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, miercuri 15 august, când, de la ora 9.30, pe colina din faţa bisericii va fi celebrată de către PS Florentin Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

 

Pelerinajul actual greco-catolic la Nicula are ca destinaţie biserica parohială din sat. În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde „orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă şi să se închine sfintei icoane”.

Între 1875-1879 s-a ridicat, de către Episcopii greco-catolici Ioan Vancea şi Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost aşezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea Ierarhilor şi desfiinţarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autorităţile comuniste. În pofida desfiinţării abuzive, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a continuat să existe cu preţul unor mari sacrificii. În cei 40 de ani de dictatură comunistă amintirea marilor pelerinaje şi a Icoanei făcătoare de minuni de la Nicula, a fost pentru greco-catolicii din clandestinitate izvor de tărie şi credinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.