Patru producţii româneşti la Sarajevo Film Festival

Categorii: A 7-a
Etichete: cinema, Film, Sarajevo
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Patru producţii româneşti au fost selectate în competiţiile de scurtmetraj şi filme studenţeşti ale Festivalului de Film de la Sarajevo 2018, care va avea loc în perioada 10 – 17 august.

În programul competiţional de scurtmetraje au fost selectate 11 filme, dintre care şapte vor fi prezentate în premieră mondială, iar patru, în premieră regională. Ele au fost alese dintre 500 de producţii înscrise în competiţie, iar un mediumetraj va fi prezentat în afar competiţiei.

Cele 11 pelicle vor concura pentru trofeul Inima oraşului Sarajevo pentru scurtmetraj şi o menţiune specială a juriului.

În această secţiune au fost incluse şi „Morski Briz”, de Cecilia Ştefănescu, care va fi prezentat în premieră mondială, alături de filme din Turcia, Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina.

Cât priveşte premierele regionale, scurtmetrajul „Totul e foarte departe” al lui Emanuel Pârvu, premiat anul trecut pentru regie la Sarajevo, cu „Meda sa partea nu prea fericită a lucrurilor”, va concura cu filme din Croaţia, Grecia şi Serbia.

Cea de-a doua ediţie a competiţiei de filme studenţeşti propune 13 scurt şi mediu metraje, între care două sunt documentare şi unul, film animat. Peliculele, cu o durată de cel mult 60 de minute, au fost produse ca parte a procesului de predare şi învăţare în şcoli de film.

În această competiţie au fost selectate „16 lovituri”, de Alexandru Badea, care va fi prezentat în premieră mondială, şi „Albastru şi roşu, în proporţii egale”, regizat de Georgiana Moldoveanu (UNATC), care a fost prezentat în luna mai în secţiunea Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Acum, el va avea premiera regională.

Ele vor concura pentru trofeul Inima oraşului Sarajevo pentru cel mai bun film studenţesc.

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d’Or în 2014, este invitatul de onoare al Festivalului de Film de la Sarajevo, care a pregătit o retrospectivă dedicată cineastului.

Ediţia de anul acesta a festivalului, a 24-a, va fi deschisă cu lungmetrajul „Cold War”, care i-a adus lui Pawel Pawlikowski anul acesta premiul pentru regie la Cannes, iar regizorul iranian Asghar Farhadi va fi preşedintele juriului competiţiei.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.