Organizatorii de concerte grupați în AROC, semnal de alarmă, după măsurile anunțate de autorități: ”Organizatorii și artiștii nu pot sta până în ziua evenimentului ca sa afle daca ținta de vaccinare este atinsă”

Actualitate Cooltura
Poziție a Asociației Române a Organizatorilor de Concerte (AROC):
 
Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural, anunțate de autorități în 14 mai, înseamnă, de fapt, norme restrictive de desfășurare a evenimentelor, atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare discutate cu INSP și cu Ministerul Sănătății.
Anunțul legat de relaxare ar fi trebuit să bucure pe toată lumea. Pentru cei care n-au fost atenți la detalii, chiar a fost un moment de mare bucurie. Însă cei ce organizează evenimente au descoperit că, probabil, o a doua vară este compromisă. Amânările și anulările de evenimente care vor urma or servi drept dovadă. În continuare, regulamentul propus omite să ne ofere ceea ce cerem de aproape un an: PREDICTIBILITATE.
Nu putem înțelege de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.
Nu putem înțelege de ce ținta de vaccinare pentru luna în curs la nivel național devine criteriu decisiv pentru creșterea capacităților pentru evenimente în orașe în care rata de vaccinare este mult mai mare decât media națională, atâta timp cât pe toată perioada pandemiei deciziile au fost raportate pe județ sau localitate, sau atâta timp cât, din nou, persoanele care intră în spațiul de eveniment nu transmit virusul (vaccinați sau testați) ori, în scenariul alternativ propus, respectă norme de distanțare și protecție.
Nu putem înțelege de ce o persoană care intră în spațiul de eveniment în baza unui certificat medical de vaccinare sau testare, trebuie să poarte masca și să aibă alocat un spațiu de 2mp.
Nu înțelegem din propunerile CNSU, la ce face referire măsura care spune că din întâi August evenimente nu pot dura mai mult de 1 zi.
Nu înțelegem de ce evenimentele culturale în spații închise sunt limitate la teatre și instituții de cultură (adică cele ale Statului) când, de mai bine de 30 de ani mediul privat organizează evenimente în locații alternative, de la săli de sport la hangare, țara neavând o infrastructură decentă sau suficientă pentru cererea existentă.
Nu înțelegem de ce este măcelărit antreprenoriatul cultural. Schemele de ajutor de stat funcționează doar pentru alte industrii. După un an și multe promisiuni, nu s-a găsit nicio formulă de ajutor pentru acest sector. Toate sectoarele ajutate sunt deschise și au fost deschise pe toata durata pandemiei, însă sectorul cultural a fost uitat.
Nu înțelegem de ce România alege să fie din nou o țară în care muzica se aude doar la nunți, în mall-uri și în pauzele meciurilor de pe stadioanele care pot fi umplute până la 25% din capacitate. De ce nu ne mai place muzica?
Dorim să ne reluăm activitatea și pentru acest lucru campania de vaccinare este vitală. Dar este sarcina guvernului să se ocupe de promovarea și implementarea acestei campanii.
Organizatorii de evenimente au nevoie de PREDICTIBILITATE. Prin schimbarea unor detalii din Hotărârea publicată ieri, acest lucru este foarte ușor de atins. Organizatorii și artiștii nu pot sta până în ziua evenimentului ca sa afle daca ținta de vaccinare este atinsă. O serie de completări și clarificări la noile acte normative, pot salva o întreagă industrie.
Nu intelegem de ce dupa un an de zile, tratamentul aplicat operatorilor din domeniul cultural, lucrătorilor, artiștilor, managerilor și tuturor celorlalți profesioniști este absolut discriminatoriu față de celelalte sectoare de activitate care funcționează deja după reguli aproape de normalitate.
Nu intelegem de ce dupa un an de zile, participarea publicului la evenimentele culturale de mici dimensiuni a devenit posibila DOAR pe baza unui certificat medical, desi scenariile propuse de reprezentantii industriei de organizare de evenimente culturale, concerte si festivaluri, au inclus solutii atat pentru evenimentele cu acces fara un certificat medical, cu reguli de distantare si prevenire coerente, conform normelor OMS, cat si solutii pentru acces in baza unui certificat medical (test, vaccin, anticorpi).
Nu intelegem de ce evenimentele culturale desfășurate la exterior sunt considerate de până la 20 de ori mai nesigure decât evenimentele sportive, care se pot desfășura cu o capacitate de până la 12.000 de spectatori (!).
În concluzie, îi cerem Primului Ministru, domnului Florin Cîțu, să gestioneze corectarea detaliilor care încurcă în loc sa ajute, care creează confuzie în loc să aducă limpezime. Și ca de obicei, stăm la dispoziție cu consultanță și sfaturi pentru întocmirea unui regulament eficient, corect și SIGUR.
Ca să fie foarte clar, dacă măsurile anunțate  nu vor fi urmate de norme care să aducă PREDICTIBILITATE în acord cu cerințele și cu nevoile operatorilor din acest domeniu, ne vom vaccina sau testa ca să putem ajunge la evenimente care NU VOR MAI EXISTA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *