Opera Nationala Cluj deschide anul cu La Tosca

Categorii: Actualitate, Operă
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Opera în trei acte pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victorien Sardou, va fi pusa in scena in 14 ianuarie la Opera Romana din Cluj-Napoca. 

Este primul spectacol al Operei in 2022.

Vârsta recomandată: 8+

Atenta revizuire a libretului de către Illica, în asociere cu Giacosa, i-a oferit lui Puccini fundamentul pentru cea mai reprezentativă operă a stilului său de maturitate. Tosca pune în lumină capacitatea sa de a contura, prin intermediul limbajului muzical, personaje complexe, caractere puternice antrenate într-un parcurs dramatic cu final tragic pentru fiecare dintre acestea. Nici cântăreața Floria Tosca, complet dedicată sentimentelor sale pentru pictorul Mario Cavaradossi, însă extrem de geloasă, nici iubitul ei – animat de sentimente revoluționare, capabil de sacrificiul suprem pentru protejarea confratelui său Angelotti și nici josnicul baron Scarpia – șeful poliției pontificale, dominat de atracția față de Tosca, ale cărei favoruri încearcă să le obțină cu orice preț, nu supraviețuiesc tumultului evenimentelor de esență politică și romantică, care se petrec pe parcurul celor trei acte în locații specifice Romei anilor 1800.

Premiera mondială de la Teatro Costanzi din 14 ianuarie 1900 a adus în fața publicului un titlu a cărui popularitate avea să se păstreze de-a lungul timpului. Conform informațiilor din cadrul programului Operabase, în perioada 2007-2012 Tosca s-a situat pe poziția a cincea în topul celor mai interpretate spectacole de operă.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21:30.

Dirijor: David Crescenzi

Regia artistică, Lumini și Scenografie (Adaptare scenografică după Andrei Șchiopu): Dan Lupea

Floria Tosca: Aurelia Florian (invitată)
Mario Cavaradossi: Ștefan Pop (debut; invitat)
Scarpia: Cătălin Țoropoc (invitat)
Cesare Angelotti: Florin Sâmpelean (debut)
Sacristanul: Köpeczi Sándor-Attila (debut; invitat)
Spoletta: Eusebiu Huțan (debut)
Sciarrone: Sebastian Balaj 
Temnicerul: Corneliu Huțanu (debut)
Păstorul: În curs de stabilireRegie scenă culise: Alina Simona Nistor
Dirijor cor: Corneliu Felecan

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Corul de copii Junior VIP al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca
Dirijor: Anca Mona Mariaș

 
 
Desfăşurarea spectacolelor este permisă CONFORM REGLEMENTĂRILOR LEGALE ÎN VIGOARE cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:
  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene.
 
ATENȚIE! Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
 
EXCEPȚIE FAC PERSOANELE CU VÂRSTA SUB 12 ANI!
 
Accesul spectatorilor va fi atent monitorizat din dorința respectării normelor de siguranță și protecție împotriva COVID-19, pe care vă rugăm să le parcurgeți aici: https://bit.ly/3ymZxxT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.