OPERA APERTA 2022. Arii intrepretate pe bolizi de mii de cai putere, flamenco autentic și swing

Actualitate Opera

The Golden Age, un concert de muzică swing, un gen al jazz-ului, deschide festivalul miercuri, 29 iunie, de la ora 20:30, în Opera Lounge. Spectacolul da sansa artistilor clujeni sa readuca la viata bijuterii muzicale din repertoriul unor mari artisti precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dean Martin, Louis Armstrong.

Pentru prima data în Romania, pasiunea pentru opera si cea pentru motociclete se întalnesc în Ride on Harmony. Pe scena mare din Piata Unirii, joi, 30 iunie, de la ora 21:00, Opera Aperta ofera un concert-experienta, în parteneriat cu Transilvania Bikers. Sase artisti ai Operei Nationale Romane, toti motociclisti pasionati, vor schimba, pentru prima data, smoking-urile si rochiile de seara cu tinute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice si hit-uri internationale. Solistii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan si Simonfi Sandor vor fi acompaniati în aceasta aventura de celebrul pianist Mihai Diaconescu, cel care a facut deja înconjurul marilor scene ale lumii, începand cu Filarmonica din Munchen, la doar 12 ani. Ride on Harmony va fi un veritabil drive-in pentru comunitatea moto, ce va putea intra cu motociclete direct pe platoul din piata, dar si pentru cei deschisi sa descopere muzica buna într-o abordare unica

In 1 iulie, va fi La Negra Noche, condusa cu „nerv si pasiune” de dirijorul invitat Cristian Spătaru. Originar din Republica Moldova, Cristian Spataru a absolvit Universitatea de Muzica

si Arte din Viena si a intrat în vizorul publicului dupa ce a obtinut premiul pentru ”Cel mai bun dirijor roman”, castigat la Concursul International de Dirijori din Bucuresti.

Suspans, intriga, dragoste, scandal, cam asa ar putea fi descris, în cateva cuvinte-cheie, noul spectacol-senzatie semnat de Barcelona Flamenco Ballet, care va avea loc sambata, 2 iulie, de la ora 21:00. Inovator si versatil, cu fragmente teatrale si elemente de flamenco traditional si modern, jazz si balet, spectacolul Luxuria spune povestea unui artist carismatic, care îsi întalneste marea dragoste si cele mai intime si intense emotii odata cu aceasta. Regia apartine coregrafului David Gutiérrez, considerat drept unul dintre cei mai talentati artisti flamenco ai Spaniei si liderul flamenco-ului modern.

Opera Aperta se va încheia în forta, în 3 iulie, cu Macbeth, una dintre cele mai de succes productii ale Operei clujene, aflata sub conceptul regizorului Rares Trifan. Opera lui Giuseppe Verdi va fi pusa în scena de doi invitati de exceptie: baritonul George Petean, solist liric ce a interpretat pe cele mai mari scene ale lumii (Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Theatre du Capitole, Toulouse, Opera de Monte-Carlo), si Valentina Boi, deja o soprana cunoscuta pe scena Operei clujene, fiind prezenta, în calitate de invitata, la multiple reprezentatii operistice de succes.

Festivalul devine, la aceasta editie, si spatiu de dezbateri pentru lumea muzicala din Romania. In parteneriat cu Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, Institutul Cultural Francez din Cluj- Napoca si Institutul Goethe din Bucuresti, va avea loc Simpozionul Național Operta Aperta. Singura platforma academica de discutii dedicate operei, evenimentul reuneste personalitati de renume din domeniul artistic-muzical, precum scenograful Adrian Damian, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, regizorul Rares Trifan si directorul Institutului German Goethe din Bucuresti, Dr. Joachim Umlauf.

Cea de a VI-a editie a Opera Aperta este realizata cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj- Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judetean Cluj si al Asociatiei „Opera 2 You”.

Despre Opera Aperta

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, aflat la a VI-a editie. Din 2015, spectatorii au cunoscut opera si artistii într-un mod aparte, dincolo de granita imaginara a salii de spectacol, pe scene ridicate în locatii neconventionale din oras.

Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco si La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar si spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul sa (re)descopere opera într-un format inedit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *