Noua conducere a Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei: vrem să redeschidem muzeul către comunitate

Categorii: Clio, Special
Etichete: Cluj, expozitie, MNIT

Noua conducere a Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) și-a prezentat astăzi planurile in cadrul unei conferințe de presă la sediul instituței.

Alături de noul manager, arheologul MNIT, Felix Marcu, a participat Oana Bogdan, secretar de stat și Melinda Mitu, director în MNIT. 

mnit

„Ministerul Culturii e încântat să aibă o nouă conducere la MNIT, avem speranțe mari de la noua conducere, să fie implementat noul proiect de management. Îi dorim succes noului manager”, a spus Oana Bogdan.

Precizăm că din 2009 contractul pentru refacerea muzeului, implicit și expoziția permanentă a MNIT, a fost oprit, anchetat de DNA, si e suspendat. Cei cercetați de DNA au fost achitați.

Felix Marcu a spus că vrea să deschidă muzeul spre comunitate:

„Vrem să reînviem o idee din 1990, Prietenii Muzeului, vrem să atragem și alte categorii de public, pensionari. Vrem să ne implicăm în festivalurile cum ar fi TIFF, Photo România etc. Să aducem festivalurile aici, dar să și ieșim din muzeu. E clară și atitudinea publicului. Conform sondajelor 60 la sută din clujeni doresc spații publice deschise, vom ieși în public și noi cu activități”, a spus Marcu.

„Din 2009 spre 2013 MNIT a fost închis dar din 2013 au avut loc expoziții și activități dar acestea vor fi intensificate. În acest moment există deschise trei expoziții temporare, în 2015 au fost 10 expoziții temporare. Am avut 10.000 de vizitatori si 2500 în Noaptea muzeelor la MNIT si 9000 la Muzeul Farmaciei, care e al nostru. MNIT activează cu 86 de oameni”, a mai spus și directorul Melinda Mitu.

„Vom face un atelier de pictură de apă, cu un artist din Tulcea”, a mai spus Mitu.

Alte declarații ale managerului Felix Marcu:

 • Cea mai vizibilă problemă a MNIT este lipsa unei expoziții permanente. Acest handicap împiedică instituția să-și îndeplinească rolul principal în societate. În acest sens, cele mai mari eforturi vor fi concentrate înspre îndreptarea acestei situații, în condiții optime pentru instituție și public.
 • Din nefericire nici relația cu publicul nu este un punct la care stăm foarte bine, dar considerăm că o echipă adecvată și pregătită în acest domeniu va fi capabilă să aplice proiectul de marketing muzeal și educație muzeală propuse și să readucă muzeul, ca actor activ, pe scena culturală locală. Se dorește la final de 2016 să înceapă refacerea spațiilor pentru expozițiilor permanente.
 • Problema spațiilor nu este mai puțin stringentă. Clădirea principală se află într-o stare îngrijorătoare de degradare. Chiar în aceste momente lucrăm la un set de măsuri și sperăm, dacă condițiile rămân neschimbate, să înceapă remedierea acestei situaţii cel mai târziu la sfârșitul anului.
 • Muzeul are nevoie de spații de depozitare funcționale și moderne. În această privință, avem în vedere mai multe variante în analiză pentru o soluție optimă.
 • 14907574_562096164001292_6292431238623451304_n
  Felix Marcu, manager MNIT
 • Nu în ultimul rând, credem că MNIT a avut o relație defectuoasă cu autoritățile locale şi din această cauză a ajuns să fie cea mai puțin vizibilă instituție de cultură a Clujului, la nivel local și regional. MNIT a fost absent din majoritatea manifestărilor culturale locale, stare de fapt care nu mai poate continua. Pentru rezolvarea acestei probleme vom iniția colaborări serioase cu toate instituțiile locale pentru a scoate muzeul din anonimatul curent. Ca prime măsuri ale noului management ne propunem să deschidem contacte cu celelalte instituții clujene publice și de cultură, pentru a ne face cunoscute planurile și intențiile și pentru a putea demara măsurile necesare revitalizării instituției.
 • Ca puncte forte considerăm că MNIT beneficiază de o locație privilegiată, în centrul istoric al orașului, aproape de majoritatea mijloacelor de transport în comun și în vecinătatea unuia dintre cele mai critice puncte culturale și de leisure din Cluj – Piața Muzeului. Prin urmare, considerăm locația mai mult decât adecvată funcţiei instituției, în condițiile în care clădirea va fi consolidată, reabilitată și dotată cu mijloace moderne.
 • Apoi, pentru punerea în aplicare a planului propus, este nevoie de o echipă de coordonare competentă, cu un suflu nou, tânăr și ambițios, care să asigure nivelul de dedicare necesar racordării MNIT la principiile ”noii muzeologii” și astfel să ducă la îndeplinirea misiunii noastre.
 • Despre Muzeul Farmaciei
 • Noua conducere a MNIT s-a întâlnit cu mostenitorul  Georg Hintz, din Frankfurt. MNIT a plătit recent 30.000 de lei familiei, restanțe către moștenitori din chirie. Muzeul va semna în noiembrie un nou contract în închiriere. Felix Marcu a spus că se are în vedere o consolidare a casei Hintz, la etajul 1, actele pentru finanțare fiind trimise la Ministerul Culturii.

Sedința Comisiei naționale de arhoelogie

Sedintele acestei comisii dar si a comisiei zonale de monumente vor fi mobile. Sunt 110 puncte pe ordine de zi, se analizeaza și judecă studii de fezabilitate si alte documente importante.

De acum documentațiile se pot depune si digital si in viitor doar digital.

1500 km, Limesul românesc, jud Cluj, Sălaj, Bistrița, granițele Imperiului romane. Pe listele Unesco sunt frontierele engleze si germane. Se încearcă introducerea pe lista Limes a frontierei din România. S-a acordat finanțarea, pentru identificare si inventariere, până în 2019. Au fost identificate 364 situri romane. S-a predat deja documentația pentru lista tentativă Unesco la Institutul Patrimoniului, ca să fie introdus Limesul românesc.

În județul Cluj cele mai importante castre romane: Bologa, Potaissa, Cășeiu.

Cronologia aprobării Limes: 

1987  Zidul lui Hadrian

2005 limesul german

2008 limes lui Antonimus, Scoția

Managerul MNIT, arheologul Felix Marcu a mai spus că se dorește identificarea tuturor siturilor arheologice din România iar MNIT va ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.