Muzeul Farmaciei riscă să nu se mai deschidă. Colecţii preţioase ar putea fi evacuate!

Clio Esenţial

Muzeul Farmaciei din Cluj a primit ordin de evacuare, valabil până azi, 9 noiembrie, dupa ce cladirea a fost retrocedata  mostenitorilor si scoasa la vanzare. Primaria doreste acum sa evacuze pretioasele colectii din casa Hintz si sa le mute intr-un spatiu care ar dauna obiectelor de colectie, dupa cum spune conducerea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), institutia ce  are in subordine Muzeul Farmaciei. Frumoasa casa ce gazduieste colectia are doua notificari de la doua case de executori judecatoresti, una din luna septembrie si una din luna octombrie a acestui an, prin care i se impune conducerii MNIT sa evacuze spatiul.

Pretul solicitat de mostenitori pentru pastrarea de catre de catre MNIT a parterului este de…600.000 euro. Pentru intreg spatiul, suma pe care proprietarii o cer este de 1 milion de euro, suprafata imobilului fiind de 863 metri patrati.

Farma

In acest moment, exista  o propunere de HCL prin care i s-a atribuit Muzeului Farmaciei un spatiu de depozitare provizoriu, ca urmare a unei iminente posibile evacuari.

In anul 2008 aceasta cladire a fost, din ordinul primarului, restituita mostenitorilor, in afara de spatiul ocupat de aceasta colectie, care este parte integranta MNIT. In 2010 Muzeul a dispus nerestituirea spatiului catre mostenitori si asa s-a ajuns la aceste  procese cu mostenitorii care in final, datorita legii 10, au castigat definitiv, in luna mai, printr-o decizie a Curtii de Apel. Ca urmare MNIT a fost notificată sa evacueze acest spatiu. Primaria si-a exercitat in primavara dreptul de preemtiune asupra cumpararii acestui spatiu in care se afla colectia de istorie a farmaciei.

Cladirea este una de patrimoniu,  nu doar colectia din muzeu. Practic este vorba de una dintre cele mai valoroase colectii de istoria farmaciei din Transilvania.

„Nu se poate face o evacuare in sensul ca vin executorii judecatoresti si ne scot piesele de patrimoniu in strada, pentru ca sunt piese de acest tip, speciale, valoroase, si legea patrimoniului nu permite acest lucru. Pe de-o parte au si eu legea de partea lor. Am facut toate demersurile posibile la autoritatile statului pentru ca acest lucru sa nu se intample pentru a pastra colectia orasului in acest spatiu care pastreaza structura si mobilierul original din secolele XVI-XVIII. In alt spatiu aceasta colectie nu ar mai avea acelasi farmec”, spune Carmen Ciongradi, manager MNIT.

Conducerea nu a anticipat ca familia Hinz va cere un pret pe care primaria nu-l putea accepta pentru acest spatiu.  Acesta are o  valoare imobiliara foarte mare, fiind ultracentral.

Ciongradi a mai afirmat că: „evacuarea ar putea afecta inclusiv candidatura orasului pentru titul de Cluj 2021- Capitala Culturala Europeana, drept pentru care MNIT s-a adresat primariei si a insista ca aceasta sa isi exercite dreptul de preemtiune. In ianuarie acesta expira, dar noi pana atunci mai insistam sa nu pierdem acest spatiu”.

farma2

Dupa prima somatie de evacuare primita de institutie in septembrie anul acesta  a fost depusa o contestatie la Judecatoria Cluj-Napoca, solicitand neevacuarea si implicit suspendarea acestei proceduri initiate de executori in baza investirii casei Hintz. Nu exista inca termen pentru aceasta contestatie. A fost depusa si o cerere de stabilire a unui regim de urgenta a unui termen, mai sustine conducerea MNIT.

Cea de-a doua somatie inregistrata in data de 29 octombrie, si a carui termen s-a implinit pe 8 noiembrie, a fost urmata de o adresa depusa spre stiinta executorilor la sediul societatii civile, respectiv la cabinetul avocatului care reprezinta partile, iar acum se asteapta un raspuns.

„E nevoie de minim sase luni pentru rezolvarea problemelor legate de impachetarea si mutarea unui muzeu. Spatiul in care se muta trebuie sa se stabileasca factorii microclimatici fapt ce dureaza intre trei si sase luni. Conducerea MNIT a cerut minim sase luni. Ni s-a dat termen de 10 zile pana la  evacuare”, a mai explicat Viorica Crişan.

 

2 thoughts on “Muzeul Farmaciei riscă să nu se mai deschidă. Colecţii preţioase ar putea fi evacuate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *