Peste 1000 de persoane au experimentat și au interacționat cu muzica jazz în weekend, la Music Gallery. Proiectul prin care muzica e prezentată ca expoziție a fost deschis la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sâmbătă, 25 martie.

Vernisajul a inclus un concert  de muzică live susținut de 7th Sense, una dintre cele mai tinere și apreciate trupe de jazz din România și un vinyl set cu Dodo. Duminică, evenimentele speciale au continuat cu concertul trupei Moonlight Breakfast și un DJ Set pe vinil cu Blanilla. Galeria temporară va fi deschisă în Cluj-Napoca până în 23 aprilie și va include încă două concerte susținute de artiști din Norvegia:

Doritorii pot să își achiziționeze biletul de intrare la primul concert anunțat online, de pe site-ul iabilet.ro. Biletul costă 50 de lei și include accesul la concert și în galerie.

Siril Malmedal Hauge și Kjetil Mulelid sunt o prezență distinctă în scena muzicală norvegiană, având turnee active, o nominalizare la premiile Grammy norvegiene și lansări de albume apreciate de presa mondială. Siril s-a remarcat și prin proiectul său în duo cu artistul ECM Jacob Young, cu premii în Japonia, o nominalizare la „Independent Music Award” în New York și turnee în Europa, Japonia și Coreea de Sud. Kjetil a lansat 10 albume și a susținut sute de concerte în Europa și Japonia, primind laude din partea presei muzicale. Ca duo, Hauge și Mulelid abordează cântece originale și cover-uri într-un stil captivant. 

Jan Gunnar Hoff este un pianist de jazz renumit din Norvegia, cu o carieră impresionantă. A lansat până acum 23 de albume cu ansambluri naționale și internaționale și a înregistrat patru albume solo de pian cu 2L, o casă de discuri norvegiană specializată în înregistrări de înaltă calitate a muzicii clasice și contemporane, inclusiv jazz, care a câștigat mai multe premii Grammy pentru înregistrările sale cu rezoluție ridicată. Hoff a primit Premiul Buddy, cea mai înaltă distincție a jazz-ului norvegian, în 2014, iar colaborările sale cu artiști precum Mike Stern, Pat Metheny, Alex Acuña și Maria João l-au consacrat la nivel internațional. Hoff a susținut concerte în orașe mari precum New York, Londra, Istanbul și Los Angeles și a avut mai multe turnee în Japonia și Europa de Est. De asemenea, el este un compozitor versatil, cu aproximativ 250 de lucrări în portofoliu, și a primit în 2004 Premiul Edvard pentru misa de jazz intitulată Meditatus, o lucrare corală interpretată în multe țări. Jan Gunnar Hoff a fondat festivalul de jazz Bodø Jazz Open în 2011, în orașul său natal, și a fost directorul festivalului până în 2021.

Publicul, în interacțiune cu muzica. Music Gallery, o expoziția care trebuie trăită

Music Gallery este deschisă în perioada 25 martie-23 aprilie 2023, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Inițiată de Fapte, organizatorul festivalului Jazz in the Park, galeria temporară invită publicul să descopere jazzul prin vizitarea și experimentarea activităților pregătite în cele șase camere ale expoziției. Vizitatorii vor putea să asculte marii artiști ai jazz-ului la pick-up, într-o cameră special amenajată sau sub un sound dome, vor putea să ia lecții de instrumente precum pian sau chitară sau să se bucure de concerte în cadrul evenimentelor speciale. 

Expoziția va fi deschisă publicului larg de marți până sâmbătă (Marți – Vineri: 15:00 – 19:00; Sâmbătă: 12:00-20:00). Cei care doresc pot să aibă parte de un tur ghidat privat. Pentru elevii de gimnaziu și de liceu va fi organizată și ora de muzică, un tur ghidat gândit ca o alternativă la clasică oră de muzică de la școală.

Music Gallery este, practic, transformarea Jazz in the Park într-o expoziție. Ne propunem să crem content calitativ pentru publicul larg, să-i apropiem mai tare de muzică, de jazz. La Music Gallery oferim muzică offline, care cred că e mai valoroasă. Cu un telefon și cinci euro pe lună ai acces la toată muzica din lume, dar acest lucru ne ia de obicei din bucuria ascultării. Atunci când ai acces atât de facil la ceva, acel ceva își pierde din valoare. Expoziția aceasta, servește dintr-un anumit punct de vedere, ca mijloc de a ne mai da o clipă de răgaz și de a fi prezenți. Aici poți să vii și pentru o oră de recreere, ca și cum te-ai plimba într-un parc, sau ca și cum te-ai bucura de o cafea în oraș. E un loc de ieșit în oraș, timp de o lună, aici, în Cluj.”, spune Alin Vaida, director Music Gallery

”Sound domurile sunt un concept nou. Eu personal nu le-am văzut până acum nicăieri în România. O astfel de instalație îți crează practic un univers al tău într-un spațiu foarte bine delimitat. Stai sub o cupolă, cu o boxă, iar câțiva pași mai încolo, teoretic, nu se aude nimic, iar tu ești într-o altă zonă, cu muzica pe care ți-o dorești. Am creat mai multe astfel de sound domuri. Suntem foarte încântați și de acoustic room-ul nostru care este un studio la scară mică unde se poate testa un amplificator pe lămpi versus un amplificator pe care poate să îl cumpere oricine, dar foarte bun. Avem un brand 100%, producător de căști, care reușește să obțină multe stele la nivel mondial cu produsele lor. Ei bine, aici pot fi testate și căști audio la un preț accesibil, cât și căști top of the line.”, explică  Horea Marc, manager tehnic Music Gallery

Expoziția este construită în jurul a 3 teme speciale:

Expoziția are următoarele secțiuni:

Bilete sunt disponibile online pe iabilet.ro și la intrarea în galerie. Un bilet de intrare costă 30 de lei, iar copiii cu vârsta de până la 10 ani pot să viziteze gratuit galeria, însoțiți de un adult. De asemenea, elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere. 

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul musicgallery.ro. 

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-Cultura. 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Proiect realizat cu sprijinul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, al Consiliului Județean Cluj, al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Parteneri: BRD, Samsung, Audiotehnica, Meze, Acoustic Density, Yamaha, Iulius Mall, Mobila Dalin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *