Mihai Pop, directorul galeriei Plan B: „Să ieşim din autocolonizare !”

Categorii: Esenţial, Sculptură
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Mihai Pop, unul din fondatorii renumitei Galerii Plan B, cu sediul la Fabrica de Pensule dar cu o galerie deschisă la Berlin, a comentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă la Muzeul de Artă, valul de aprecieri din presa externă la adresa artelor plastice din Cluj.

Menţionăm că noul val/Şcoala de pictură de la Cluj care a adus orașului nominalizarea ca oraș al artei viitorului – Art Cities of the Future/Phaidon 2013 (Cluj este menționat pe locul trei între 12 orașe care definesc avangarda artistică a secolului XXI).

Mihai Pop a răspuns la o întrebare pusă de reporterul clujulcultural.ro, după ce presa americană şi britanică a semnalat că oraşul Cluj „oferă tendinţe mondiale în artele plastice”. Reamintim că Mihai Pop a înfiinţat împreună cu alţi absolvenţi ai Universităţii de Arte şi Design, printre care cunoscutul pictor Adrian Ghenie, unul din cei mai în vogă artişti plastici români care activează acum în străinătate, cunoscuta galerie Plan B.  Pop şi Ghenie au emigrat din România în Austria dar nu s-au adaptat şi au revenit la Cluj unde au decis să pună bazele, împreună cu alţi artişti, Galeriei Plan B, devenită în câţiva ani una din galeriile celebre. Pop şi Ghenie sunt consacraţi internaţional, Ghenie fiind unul din marile nume ale picturii contemporane.

Pop a spus că ar fi preferat ca presa clujeană să semnaleze mai des succesul lor, înainte ca The New York Times sau alte media străine de mare impact sa scrie despre Plan B şi artele vizuale clujene.

„Până să ajungă presa străină să scrie de noi, şi apoi toată lumea să devină mare fan Plan B, aş fi preferat să să scrie lumea de noi, aici, la Cluj sau în România. Cum a scris NYTimes cum au început să sune televiziunile naţionale, să ne ceară numărul de telefon sau nu ştiu ce declaraţii. Ne-ar fi plăcut să fim aici apreciaţi mai mult, să fim sprijiniţi. Nu aş dori să se înţeleagă greşit, e foarte bine că se scrie în America sau în alte părţi despre arta de la Cluj, dar am dori şi ca media locală să acorde un sprijin artelor vizuale. Trebuie la Cluj să ieşim din autocolonizarea asta, să nu aşteptăm ca alţii să vină întâi să ne recunoască valorile şi abia apoi noi” a explicat Mihai Pop.

Preşedintele UAD, pictorul Ioan Sbârciu a întărit spusele lui Mihai Pop. „La Cluj se întâmplâ lucruri extraordinare iar bazele au fost puse de UAD unde aceşti artişti extraordinari s-au şcolit”

Pop BUN
Artistul plastic MIhai Pop

El va fi prezent vineri, 13 decembrie, la una din expoziţiile importante din acest final de an, expoziţia Horia Bernea, din colecţia personală a omului de afaceri Mircea Pinte. Vor fi expuse lucrări ale pictorului care a făcut parte din Grupul Prolog de la mănăstirea de la Poiana Mărului.

„E importantă această expoziţie şi acest val de evenimente la Cluj. Pe de o parte îl avem pe Kessler, care a mitraliat din 90 toată arta contemporană de la noi, îl avem pe Bernea şi pe Sbârciu, e o săptămână extrem de interesantă. De asemenea, e importantă această relaţie public-privat, adică vine un om de afaceri colecţionar şi oferă Muzeului un tablou ca să fie expus, e o relaţie foarte importantă, aşa se face peste tot în marile muzee din străinătate, Clujul are aşa o şansă foarte mare” a mai spus Mihai Pop.

Programul evenimentelor din această săptămână la Muzeul de Artă Cluj: 

Miercuri, ora 18.00-Conferinţa cu titlul x20:Filmul unei radiografii susţinută de Erwin Kessler în cadrul programului „Lecţie deschisă”

Joi, ora 18.00-Salonul anual de artă al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj

Vineri- Expoziţia Horia Bernea, colecţia Mircea Pinte

Duminică , ultima zi a expoziţiei Autoportret – Ioan Sbârciu