Mein Kampf, de George Tabori, a doua premieră a stagiunii la Teatrul Naţional

Categorii: Actualitate, Teatru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă avanpremiera spectacolului Mein Kampf de George Tabori, care va avea loc în Sala Mare, marţi, 30 septembrie, ora 19:00.

Piesa trebuia jucată în vara anului 2014 dar s-a amânat pe stagiunea de toamnă. Clujulcultural.ro a scris despre ea aici

Premiera spectacolului va avea loc duminică, 12 octombrie, de la ora 20:00, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj (8-12 octombrie 2014).

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă, Mein Kampf, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Mein Kampf este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. În azilul de noapte pentru bărbaţi de sub măcelăria doamnei Merschmeyer, Schlomo Herzl, un bătrân evreu vânzător de cărţi, ia sub ocrotirea sa un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj palavragiu şi grosolan, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Schlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

George Tabori s-a născut la 24 mai 1914 la Budapesta într-o familie de evrei. A fost al doilea fiu al jurnalistului, scriitorului şi istoricului amator Cornelius Tabori. După obţinerea bacalaureatului în 1932, George Tabori a plecat la Berlin, unde a început să înveţe meseria de hotelier. O dată cu venirea la putere a naziştilor, George Tabori părăseşte Germania. A plecat la Londra unde se afla fratele său mai mare Paul, jurnalist. În 1941 Tabori obţine cetăţenia britanică. A dus o viaţă de emigrant în marile oraşe europene Viena, Praga, Londra, câştigându-şi existenţa din traduceri şi jurnalism. Între anii 1939 şi 1941 a fost corespondent de presă la Sofia şi Istanbul. A activat şi în calitate de corespondent de război şi ofiţer al serviciului de informaţii al armatei britanice. Tatăl său  a murit în 1944 în lagărul de la Auschwitz – este motivul pentru care nazismul devine o temă obişnuită în piesele sale – mama sa, Elsa, scăpând de deportare printr-o întâmplare fericită. George Tabori a locuit în şaptesprezece ţări. În Statele Unite a scris scenarii de film  pentru Hitchcock, a tradus din Brecht şi Max Frisch, a lucrat la Actor’s Studio. În anii ’60 s-a întors în Europa şi a lucrat la Viena, la Shauspielhaus, iar apoi la Burgtheater.

În anul 1975 a fondat Bremer Theaterlabor, care a funcţionat până în 1978, când Tabori s-a mutat la München, unde a montat Beckett, Euripide şi spectacole de operă.

A fost onorat cu importante premii şi distincţii: Premiul literar Kassel 2001, Mülheimer Dramatikerpreis în anul 1983 şi 1990.

George Tabori a murit la Berlin, la vârsta de 93 de ani.

Mein Kampf:

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Dramaturgia: Cătălin Ştefănescu

Muzica: Ada Milea, Anca Hanu

Asistent de regie: Leta Popescu

Asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea

Maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia pe roluri:

Ionuţ Caras – Schlomo Herzl

Cristian Grosu –Zweizl

Radu Lărgeanu – Dreizl

Cătălin Herlo –Lobkowitz

Silvius Iorga – Drinkowitz

Sorin Leoveanu – Hitler

Matei Rotaru – Himmlisch Heinrich

Angelica Nicoară –Gretchen

Romina Merei – Handchen

Patricia Brad – Fretchen

Anca Hanu – Mizzi, o găină

Ramona Dumitrean – Doamna-cu-Coasa

Cristian Rigman – Leopold, şoferul Doamnei-cu-Coasa

Alexandra Tarce – Dina, secretara Doamnei-cu-Coasa

 

 

           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.