Lidia Bodea (Asociaţia Editorilor): Bookfest – 200 de expozanţi, 150 de edituri, peste 400 de evenimente

Carte Esenţial

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociaţiei Editorilor din România (AER), a anunţat joi că ediţia a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, care se va desfăşura între 29 mai – 2 iunie, în Pavilionul B2 de la Romexpo, reuneşte 200 de expozanţi, 150 de edituri din toată România, edituri şi din Republica Moldova, care vor organiza peste 400 de evenimente.

„Continuăm o tradiţie pe care am început-o cu câţiva ani în urmă, tradiţia unor dezbateri, discuţii, evenimente care trec dincolo de tipul obişnuit de evenimente – lansare de carte şi autografe. Avem o dezbatere despre importanţa votului, pentru că suntem într-un an ‘foarte electoral şi suntem cu o săptămână înainte de alegerile de primărie, alegerile europene, de asemenea o miză foarte importantă. Expert Forum va prezenta un raport despre şapte primejdii cu care se confruntă în România; va fi apoi o dezbatere în jurul profilului ideal pe care ar trebui să-l valideze viitorul candidat la Preşedinţie”, a spus Bodea, la conferinţa de presă organizată în contextul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, la care Republica Moldova este invitată de onoare, desfăşurată la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Lidia Bodea a amintit şi „recuperarea” în programul Bookfest a câtorva dintre marile evenimente din calendarul cultural universal.

400 de ani Kant, 100 de ani Kafka şi vom încerca la ediţiei următoare să fim chiar mai branşaţi la astfel de aniversări. Mai e o aniversare, la care ţin mult, e o aniversare de suflet într-un fel, 20 de ani de la ‘Votaţi literatura tânără!’, (2004). Colecţia Ego Proză de la Polirom împlineşte 20 de ani. E o reuşită nu doar a Editurii Polirom, e o reuşită a literaturii române, e cea mai longevivă şi mai dinamică colecţie de literatură română contemporană. Într-un cuvânt, foarte scurt, vă garantăm că nu vă veţi plictisi de miercuri până duminică seară. Vă puteţi muta, dacă vreţi, în pavilionul de la Romexpo. Avem cu ce să vă umplem timpul”, a mai spus editorul.

Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, care a menţionat că, asemenea autorilor de peste Prut care vor fi prezenţi la Bookfest, face parte din generaţia care a început prin a căra, „la propriu”, „aproape ilegal”, cărţi în limba română de la Moscova spre Chişinău, a subliniat că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la un salon internaţional de carte în calitate de ţară invitată de onoare.

„Deci, iată, parcursul de la valiza cu cărţi spre Chişinău la prezenţa noastră în calitate de ţară invitată la acest prestigios salon. (…) Este onoare pentru noi şi o mare oportunitate de a spune un cuvânt, de a avea o imagine şi de a declara că literatura română, cultura română în general, ca parte componentă a familiei culturale europene, este incompletă fără autorii din Republica Moldova, fără cultura din partea stângă a Prutului şi parcursul nostru de integrare europeană, pe care Guvernul Republicii Moldova îl parcurge acum cu paşi grăbiţi, cu muncă asiduă, este de fapt de a veni în familia europeană pentru a completa cultura românească. Noi nu ne vom integra cu propria cultură, cu propria literatură, noi ne vom integra ca parte componentă a culturii (române n.r.) – şi în cazul de faţă vorbim de literatura română – şi acei autori care scriu şi creează în alte limbi a etniilor convieţuitoare cu noi în Republica Moldova şi ei fac parte din acea cultură românească, pe care o vor sluji cu toţii”, a spus Sergiu Prodan.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a afirmat că organizatorii participării ţării sale la Bookfest îşi doresc foarte mult ca mulţi invitaţi români „să viziteze salonul, să participe la dezbaterile şi la lansările de carte, care vor avea loc în târg săptămâna viitoare.

„Veţi descoperi că avem aceleaşi preocupări, dar exprimate prin gândurile noastre, prin îngrijorările noastre, cu graiul nostru specific, un pic dulce, plin de afecţiune, aşa cum suntem noi. De aceea, veniţi pentru că vrem să vă cuprindem (sloganul participării Republicii Moldova la Bookfest, ‘Te cuprind’ n.r.). Te cuprind este adresat nu doar Republicii Moldova, este adresat tuturor vizitatorilor care vor veni să ne audă, să ne înţeleagă, să ne pătrundă creaţiile. Te cuprind este adresat şi limbii române şi culturii române şi României în general”, a explicat diplomatul.

Victor Chirilă a subliniat că România a fost mereu alături de Republica Moldova, mai ales în ultimii 30 de ani, de când şi-a declarat independenţa.

„România a fost necondiţionat alături de noi şi mereu a fost deschisă, chiar şi atunci când politicienii de la Chişinău au fost fie reticenţi, fie aroganţi, din lipsă de respect sau lipsă de recunoştinţă. Dar România a înţeles lucrul acesta, pentru că sunt valori mult mai importante pentru noi. Şi valoarea supremă este, evident, tezaurul cultural, istoric, care ne leagă indiferent de vicisitudinile timpului, în special vicisitudini politice, care, din când în când, ne mai creează obstacole în lucrarea noastră. Încă o dată, vă invităm să veniţi la Bookfest, să sărbătorim cultura noastră, literatura noastră, poeţii noştri şi să ne redescoperiţi”, a adăugat Chirilă.

Potrivit Oanei Boca Stănescu, coordonatoarea campaniei de comunicare, printre autorii moldoveni care vor fi prezenţi la Bookfest se numără poetul şi autorul de cărţi pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist şi publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat şi politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduşi autori de limba română, scriitorul, jurnalistul şi traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul şi dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuţii scriitori şi publicişti Vitalie Ciobanu şi Maria Pilchin, scriitorul şi editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România şi Republica Moldova.

Şi reprezentanţii noii generaţii de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenţi la Bookfest 2024, cititorii români putând întâlni nume precum Ion Buzu, Valentina Şcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guţu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Saşa Zare sau Dumitru Fanfarov.

Lista participanţilor la evenimentele organizate de ţara invitată de onoare va fi completată de o serie de scriitori născuţi în Republica Moldova care s-au stabilit şi au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guţu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanţi.

Programul de vizitare al Salonului Bookfest va fi următorul:

miercuri, 29 mai: 10,00 – 20,00

joi, 30 mai: 10,00 – 20,00

vineri, 31 mai: 10-20.00

sâmbătă 1 iunie: 10, 00 – 21,00

duminică, 2 iunie: 10,00 – 20,00

Un proiect co-finanţat de Ministerul Culturii, Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia şi Italia.

Salonul de Carte Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *