Vineri seara librăria Cărtureşti din Iulius Mall a găzduit lansarea de carte a volumului Superscrieri: Drumul generaţiei noastre, în prezenţa jurnalistului Mihnea Măruţă, redactor şef al siteului naţional pressone.ro, prezent şi el în volum cu un text de opinie, Karin Budrugeac (Fundaţia Friends For Friends) şi Mihai Mateiu, scriitor şi PR Managerul Cărtureştiului din Iulius Mall.
Discuţia a pornit de la jurnaliştii prezenţi în carte şi dorinţa comună a acestora, de a face jurnalismul ca… la carte, fără a fi influenţaţi politic, fără comenzi oneroase de la şefii lor. Jurnalişti tineri care observă realităţi dure din România şi pe care le expun în texte inedite, ce au la bază luni de zile de muncă.
„Această carte în care eu sunt doar un „impostor”, un „intrus” în acest context, reflectă mai ales această generaţie de jurnalişti, între 25-35 de ani, oameni care au doi, trei, cinci, maxim zece ani de presă şi majoritatea sunt oameni ieşiţi din sistem, care vor să creeze o alternativă şi care nu mai suportă să li se spună de sus ce subiecte să aleagă, cui trebuie să-i care servieta, cu ce partid sau ideologie să ţină. Pe de altă parte, e o radiografie foarte bună a României din ultimii zece ani, sunt nişte texte extraordinare, lucrate unele timp de luni de zile, în care veţi găsi câteva din marile dezbateri ale României din ultimii ani, începând de la vânzarea cărnii de cal, o anchetă grozavă a lui Radu Ciorniciuc, până la prăbuşirea avionului din Munţii Apuseni, un material al Sintiei Radu”, a spus jurnalistul veteran Mihnea Măruţă, invitat special al organizatorilor.
Acesta şi-a arătat respectul în special pentru jurnaliştii prezenţi în carte, care au avut curajul de a-şi risca viaţa pentru a obţine un text cât mai bun, menţionând-o pe tânăra Lina Vdovîi, care s-a dus în Transnistria, unde a asistat la diferite procese sub acoperire.
„Oamenii care fac meserie cu adevărat sunt cei care şi-au riscat viaţa, jurnalişti cu „j” mare”, a spus Măruţă.
Dialogul a culminat cu întrebarea retorică a jurnalistului legată de lipsa de interes a oamenilor în ceea ce priveşte selectarea informaţiei şi a sursei acesteia.
„Atunci când cumpără o pâine, oamenii vor să o aleagă pe cea mai bună. De ce putem oferi atâta atenţie la calitatea pâinii pe care o băgăm în gură, şi nu putem oferi o atenţie mai mare la calitatea informaţiei cu care ne hrănim?”, a sunat întrebarea acestuia.
Concluzia la care s-a ajuns este aceea că oamenii nu sunt dispuşi să plătească pentru informaţie, fapt ce îi aduce pe mulţi jurnalişti în situaţii în care le este greu să se întreţină, în care nu îşi pot alimenta pasiunea pentru ceea ce fac. Astfel, tinerele generaţii de jurnalişti nu au în meniu un stil de viaţă care să le permită pe viitor să se aşeze la casa lor şi să-şi întemeieze o familie, motiv pentru care aceştia se văd nevoiţi să intre în redacţiile care îi privează de libertatea absolută în prestarea meseriei sau să se îndrepte către alte domenii.
Dintre jurnaliştii clujeni au participat Ovidiu Blag (ovidiublag.ro, stiridesport.ro), Remus Florescu (coordonator zonal Adevărul), Codruţă Simina şi Bianca Felseghi (pressone.ro) sau freelancerul în PR, Laura Laurenţiu, fost jurnalist.
Cartea Superscrieri: Drumul generaţiei noastre cuprinde 24 de materiale de non-ficţiune, care reprezintă un best of al materialelor care au luat premiul I sau Superscrierea Anului între 2011 şi 2014 la Premiile Superscrieri. Antologia este gândită ca un gest de recunoaştere pentru autorii care au reuşit în ultimii ani să aducă un nou standard de calitate şi creativitate în zona jurnalismului narativ şi a scrierilor de non-ficţiune din România. Cei 22 de autori prezenţi în carte sunt: Attila Biro, Radu Ciorniciuc, Ioana Cîrlig, Andrei Crăciun, Cristian Delcea, Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, Iulian Enache, Lorena Lupu, Ştefan Mako, Mihnea Măruţă (Cluj), Teodora Neagu, Philip Ó Ceallaigh, Sintia Radu, Ani Sandu, Oana Sandu, Anca Simina, Elena Stancu, Vlad Stoicescu,Tea Teodorescu, Vlad Ursulean, Luiza Vasiliu, Lina Vdovîi.