Lansare de carte la Casa Tranzit: ”De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești”

Categorii: Actualitate, Carte
Etichete: carte, Cluj

Casa Tranzit (fosta sinagogă de pe str. Barițiu) anunță lansarea volumului ”De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești” de Gelu Sabău, apărută la Editura Institutul European, Iași, 2021, de la ora 18.00.

Ea va fi lansată de universitarii Sergiu Mişcoiu, Claudiu Gaiu, Andrei Bereschi.

”Cartea este scrisă din perspectiva istoriei ideilor politice și a filosofiei politice, încercând să dezvolte o genealogie intelectuală a modernității românești, pornind de la conceptele de libertate pozitivă, respectiv libertate negativă, așa cum au fost ele dezvoltate de filosoful britanic Isaiah Berlin. Pornind de la cele două concepte ale lui I. Berlin cartea își propune să urmărească felul în care au fost receptate și reinterpretate principalele idei ale modernității în spațiul românesc. Demersul de față se poate încadra în domeniul istoriei ideilor politice sau, mai pe larg, în domeniul istoriei intelectuale sau al istoriei culturale. Specificul lucrării constă în faptul că își propune o abordare sintetică încercând să arate, pornind de la cele două concepte de libertate, felul în care întreaga modernitate românească a fost structurată din punct de vedere intelectual, în special sub influența unor concepte provenind din romantism. Cred că o astfel de perspectivă poate elucida unele aspecte ale evoluției societății românești în epoca modernă, dincolo de toate bulversările la care a fost supusă. Cartea se adresează unor segmente variate de public: în primul rând specialiștilor și cercetătorilor în filosofie politică, științe politice sau celor care cercetează modernitatea (politică, culturală, literară) românească. Apoi, tuturor studenților sau celor care sunt interesați de aceste domenii. Și, nu în cele din urmă, publicului larg, care are curiozități legate de spațiul cultural și politic românesc al ultimilor 150 de ani.”, explică autorul.

Opinii despre carte


„Cartea de față este, spun fără nici o exagerare romantică, o comoară. Este o carte foarte frumoasă, foarte interesantă, foarte incitantă, foarte utilă și foarte actuală. […] Pentru mine este o revelație această carte și este foarte important pentru că ne ajută să înțelegem prin ce am trecut.” (Dumitru Borțun)

„O carte pe care, sincer, o consider una din cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima vreme, scrisă de un autor român. Este o veritabilă sinteză de istoria ideilor. Un gen de istorie care e în scriere la noi.” (Adrian Cioroianu)

„De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești își camuflează provocările și ambițiile sub un titlu modest de lucrare ”istorică” și în prezentarea ”didactică”. Avem însă de-a face cu o lucrare de filosofie în adevăratul sens al cuvântului, probabil cu prima încercare serioasă de a cuprinde gândirea politică românească de la pașoptiști la Ceaușescu.” (Arthur Suciu)

Despre autor

Gelu Sabău este lector universitar la Universitatea „Hyperion” din București, Facultatea de Jurnalism. Doctor în Filosofie al Universității din București (2010). A efectuat stagii de cercetare la Université de Bourgogne, Dijon, Franța (2005-2006) și la Ecole Pratique des Hautes Etudes, Paris (2007-2009). A publicat studii de specialitate în volume colective și în mai multe reviste din țară și străinătate: Vigiliae Christianae, Studia Universitatis Babes Bolyai. Theologia Graeco-Catholica Varadiensis, Hermeneia, Cogito. Multidiciplinary Research Journal, South-East European Journal of Political Science, Revista de Studii Media etc. Colaborator cu diverse reviste de cultură: Idei în Dialog, Dilema Veche, Cultura etc. Ultimul volum publicat: Ortodoxie, erezie și gnosticism în primele secole creștine, Editura Ars Docendi, București, 2016. Interesat de Dogme și doctrine religioase, Ideologii religioase și politice moderne, Filosofie politică, Modernitatea românească. Este membru fondator și președinte a Asociației pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *