Lansare de carte despre istoriografia Transilvaniei la Muzeul de Artă

Categorii: Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) găzduiește lansarea celui de-al doilea volum, părțile I-III, al unei lucrări științifice de referință pentru istoriografia dedicată Transilvaniei: „Conscripția fiscală a Transilvaniei din anul 1750. Tabele statistice”. Volumul este semnat de Ladislau Gyémánt, Remus Câmpeanu, Anton Dörner și Florin Mureșan, iar evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 6 iulie 2016, de la orele 17:00.

Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, prof. univ. dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Ladislau Gyémánt, și Marcel Popa, director al Editurii Enciclopedice din București.

Conscripţia contribuabililor din Transilvania, realizată în anul 1750, din dispoziţia Curţii de la Viena, cu scopul reaşezării sistemului fiscal pe baze moderne, reprezintă cea mai completă înregistrare statistică a realităţilor demografice, economice, sociale şi administrativ fiscale transilvănene din secolul al XVIII-lea.

afis lansare de carte

Valoarea şi autenticitatea datelor pe care le furnizează este confirmată de faptul că ele au devenit temeiul sistemului fiscal al principatului până la Revoluţia din 1848. Prelucrarea acestui material de peste 33.000 de file, provenit din arhivele de la Viena şi Budapesta a început printr-un prim volum în două părţi (2594 p.), publicat de Editura Enciclopedică din Bucureşti în anul 2009, care a inclus descrierea celor 2001 localităţi conscrise, în varianta originală latină şi în traducere românească.

Cel de-al doilea volum publică materialul statistic din tabelele centralizatoare şi din cele trei tabele secundare existente pentru fiecare localitate conscrisă, material inclus în trei anexe şi 70 de tabele (cu notele lor aferente), interpretate din punctul de vedere al semnificaţiilor istorice pentru cunoaşterea realităţilor societăţii contribuabile transilvănene de la mijlocul secolului al XVIII-lea, printr-un „Studiu introductiv” însumând 361 de pagini.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.