Jurnal de TIFF (1) Cum a fost deschiderea

Categorii: Actualitate, TIFF.13

Şi a sosit TIFF-ul ! Scriu despre el de la prima ediţie, am toate articolele, exclusivităţile, suplimentele la care am lucrat. Voi scoate probabil o carte de pubicistică, de ce nu, pentru că merită. Am trăit moment unice la TIFF, am văzut filme care m-au marcat,  schimbat, din temelii. M-au îmbogăţit enorm, cum doar cărţile şi întâlnirile esenţiale o pot face. Am petrecut nopţi extraordinare,  am întâlnit oameni faini dar şi proşti. TIFF-ul e o imensă shaormă cu de toate, dacă îmi permiteţi comparaţia. Sau un tsunami cultural, dacă vă place.

Philomena este un astfel de film, un film total, răvăşitor, plin de învăţăminte. Filmat şi jucat perfect. Nici nu ştiu cum de nu a luat Oscarul. E greu să faci, iată, topuri, să spui cine a jucat mai bine: Judy Dench în Philomena sau Cate Blanchett în Blue Jasmine. Pentru că ambele joacă demenţial!

Dar până la Philomena, am dat de un  TIFF morocănos, un nou TIFF ploios, da, au fost şi TIFF-uri doar cu soare, vă vine să credeţi?

A inceput ardeleneşte, molcom, cu un Centru de presă excelent amplasat, pe locul vechii Arizona, cafeneaua legendară a boemei clujene, dar câţi TIFFari ştiu asta?

La clujulcultural.ro am primit doar…o singură acreditare, deşi am cerut  două, deşi suntem singurul site de cultură local, un ziar online cultural. Care trebuie să scrie de TIFF, nu?

OK, am primit doar una aşa că am ales anul acesta nu o relatare sobră, a obiectivelor, ci să spunem , aşa cum văd  eu, că e TIFF-ul. Am şi un colaborator pe cronici de film, deci merg înainte.

Ploaia a început de dimineaţă, aşa că deschiderea nu a mai avut loc, ca în alţi ani, în Piaţa Unirii, ci, pentru prima oară,  la Casa de Cultură a Studenţilor.

Şi fastul a fost mai mic, un pic de covor roşu, şi parcă şi vedetele mult mai puţine ca altădată. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a venit singură, fara partener,  sobru îmbrăcată, a venit şi primarul Emil Boc cu soţia, Florin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală  Culturală 2021, actorul Dan Chiorean, la patru ace, frumos, cu costum şi papion. La fel preşedintele, tânărul presedinte al lui „U” Cluj, băcăoanul Vlad  Munteanu, jucat şi şcolit în Germania. Şi Ilinca Tomoroveanu.

Şi binenţeles eleganta Cristina Flutur, din „După dealuri” de Cristian Mungiu, care este membră a juriului! A, da , Mungiu  e certat cu Giurgiu aşa că nu mai vine la TIFF de ceva ani. Mare păcat pentru că TIFF 2002, adică primul, a debutat chiar cu Mungiu, cu filmul Occident!

Asta e lumea filmului, nici mai bună nici mai rea ca celelalte dar sigur mai …frumoasă.

Ce a spus Cristina Flutur presei vedea mai jos

Sala a fost destul de plină, au fost şi alţi membri ai juriului, un „reputat regizor care a luat Cannesul, salut, bine ai venit”, a explicat elegantul Tudor Giurgiu, tras la costum alb cu papion.

A fost o introducere de o oră, a vorbit enorm Giurgiu, doar trei minute simpaticul selecţioner Mihai Chirilov, cel care alege fabuloasele filme de la TIFF, că sunt bune sau rele, amprenta e al lui.

Să mai spunem că vizualul TIFF-ului nu mi se pare deloc inspirat, e un eşec, nu transmite nimic, e mult sub cele făcute de Porumboiu sau Puiu, în schimb iniţiativa cu salvarea cinematografelor din proiectul „Salvaţi Marele Ecran” este excepţională, aşa cum excepţional este şi proiectul cu Muzeul Naţional al Cinemaului la fostul Depozit de filme de pe strada Maiakovski 32-35. Doamnele care au lucrat ani şi ani acolo au fost chemate pe nepregătite de Giurgiu pe scenă, au fost emoţii, au fost amintiri, a fost cândva un Depozit de Filme!

Primarul Boc a reiterat sprijinul pentru TIFF iar Giurgiu a mulţumit ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pentru că a virat după mari eforturi 2 milioane de lei pentru TIFF. Cred că şi Aurelia Cristea a avut un rol mare în alocarea asta dar Giurgiu a cam uitat să îi mulţumească aşa că a rămas Hunor cu gloria. Pe altădat!

Ca de obicei în ultimii ani, prezentarea oficială a TIFF s-a încheiat cu un promo făcut de Tudor Giurgiu propriu-lui film de lungmetraj, Cristian, film despre drama procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in timpul scandalului Tărău-Lele.

Distracţia a fost la cote mari la Casa TIFF, la cocktailul de deschidere, unde a fost o atmosferă excelentă şi s-a stat, ca de obicei, până în zori.

Am văzut ieri două filme, documentarul, excelent, Procesele lui Muhammad Ali, şi sensibilul Philomena.

Astazi e iureş mare, vedeţi recomăndările de pe site!

Ce a spus Tudor Giurgiu la deschidere, în filmarea de mai jos!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.