Juriul Comedy Cluj 2014: “Ne va fi greu să alegem din atâtea filme bune”

A 7-a Actualitate

Membrii juriului de la Festivalul Internaţional de Film  Comedy Cluj 2014 au căzut de acord că această ediţie  a adus pe ecrane filme foarte bune.

În cadrul conferinţei de astăzi, care de altfel s-a desfăşurat în două etape,  juraţii au povestit că filmele pe care le jurizează sunt de o calitate bună.  Prima echipă de juriu care este formată din actriţele Iulia Verdeş, Diana Cavalloti şi Andreea Vasile a luat la purecat filmele de scurtmetraj.

juriu lung metraje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Această ediţie mi se pare că are foarte mult umor, este pusă pe şotii, vreau să am timp să merg la toate filmele, pentru că el este problema de fapt. Sunt filme foarte bune, îndrăzneţe, revigorante chiar,  pentru mine şi aştept cu nerăbdare programul ce va urma”, a declarat Iulia Verdeş.

Mai mult, aceasta a mărturisit că i-ar plăcea să facă parte din juriu mai des.

Cum se iau deciziile în juriu?

 “Eu merg mai mult pe empatie, dacă rezonez sunt atentă şi la detalii, am făcut şi eu câteva scurtmetraje în facultate. Nu voi merge prea mult pe partea tehnică” a spus Iulia Verdeş.

 

“Nu ştiu ce trebuie să aibă un film de comedie ca să mă convingă, dar cine are, are. Eu nu am nişte puncte pe care trebuie să le bifez, dar sunt filme care ajung la sufletul omului şi pentru mine este cel mai important. Să plece cineva emoţionat, cu un mesaj, sunt lucruri pe care nu pot să le definesc pentru că arta nu e definibilă”, a adăugat Diana Cavallioti.

 

“Povestea trebuie să fie foarte simplă, să mă emoţioneze. Pentru mine, bine nu este o regulă, dar mi-ar plăcea să văd o poveste”, a spus Andreea Vasile.

juriu scurtmetraje
Juriul scurtmetrajelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juriul pentru scurtmetraje urmează să vadă şi în această seară filmele înscrise în competiţie, însă cele trei actriţe spun că filmele sunt foarte bune şi este greu să se decidă.

Juriul de lungmetraje: Misiune imposibilă

În ce priveşte juriul care va alegele câştigătorul lungmetrajelor, acesta are în componenţă şi regizori sau scenarişti străini, precum: Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger. Cu toţii s-au declarat încântaţi de invitaţia de a face parte din juriu şi au spus de asemenea că filmele prezentate în această ediţie sunt foarte bune.

Documentarist la bază,  Lodewijk Crijns spune că pentru el  este foarte important ca filmele pe care le vede să aibă o idee originală pentru că acesta va fi criteriul după care va juriza.

 Pe de altă parte, colegul sau Mihai Fulger spune: “ Pentru mine este pentru prima dată când particip la acest festival, am venit deseori la TIFF dar niciodată până acum nu am venit la Cluj şi pentru acest festival. Am fost plăcut surprins şi de nivelul ridicat din punct de vedere calitativ al filmelor din competiţie şi am văzut o gamă variată de filme europene cu un unor inteligent şi subtil nu doar comedii comerciale, dar şi care se adresează unui public mai elevat”.

mihai fulger
Criticul Mihai Fulger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De altfel, şi regizorul Ihor care este şi director al  Festivalului de Film de la Motovun (Croația), s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut la Comedy: “Este foarte greu să ajungi la un consens despre ce este comedia. Unele filme nu sunt comedii în sensul clasic, ci unele sunt comedii mai greu de definit. Comedia romantică este foarte des întâlnită, dar în festival sunt destul de puţine”.

 

Acesta a mai mărturist că are un proiect în desfăşurare. Pregăteşte un film, şi speră ca în 2016 acesta să fie în programul Festivalului Internaţional de Film de Comedie.

 

Cecília Felméri e de păarre că acum: “Calitatea filmelor este foarte bună, vom avea o decizie destul de grea de luat, am căzut de acord care sunt filmele cele mai bune, dar cine râde cel mai mult este o altă chestie”.

 

“Noi încercăm să aducem filme după a căror vizionare omul să nu plece din sală fără un mesaj. Sunt şi comedii dramatice, dar partea dificilă se întoarce la specificul umorului. Are o componentă culturală foarte puternică. Ceea ce provoacă râs la unii în altă parte poate este nesemnificativ. Ca să selectăm aceste 193 de filme, am muncit 11 luni şi am văzut poate peste 1000 de filme, a delarat Horaţiu Dan, directorul festivalului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *