Jazz in the Park 2021. Vezi cine sunt capetele de afiș și programul

Categorii: Actualitate, Cooltura

Jazz in the Park va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 septembrie 2021.

’’Este important pentru noi să mergem înainte cu organizarea Jazz in the Park. Festivalul e mai mult decât un job, a devenit stilul nostru de viață, ceva ce ne definește și, dacă ne oprim, e ca și cum am înceta să fim noi înșine. Toate cât s-au întâmplat în ultimul timp au pus o presiune negativă pe noi și organizarea festivalului, chiar și în forma lui adaptată, este un mod de ne vindeca, de a ne reveni. Jazz in the Park fiind un eveniment cu acces liber și cu foarte mulți participanți, ne-a fost clar încă de anul trecut că nu vom putea reveni la formatul care l-a consacrat decât atunci când nu va mai exista nicio restricție. Din acest motiv ne-am reorganizat total și am avut norocul să facem asta în paralel cu evoluția restricțiilor, încercând să anticipăm un format nou de festival, pe care să construim o poveste diferită, dar în același spirit în care ne-am obișnuit publicul. Am fost inspirați și norocoși, din acest punct de vedere însă asta nu face situația noastră mai puțin dificilă. Revenind la festival, suntem foarte încrezători că vom face un eveniment bun. Chiar dacă locul nu va fi același, suntem aceiași oameni din spate, energia pozitivă va fi la fel de bună’’, a explicat Alin Vaida, director executiv Jazz in the Park.

Programul AICI

Dat fiind că situația pandemică nu mai permite desfășurarea festivalului în Parcul Central din Cluj-Napoca, așa cum s-a întâmplat timp de șapte ani, organizatorii au stabilit că Jazz in the Park va avea anul acesta ca principale spații de desfășurare Parcul Etnografic, Iulius Parc și Campusul USAMV. 

              În timpul festivalului, în fiecare curte din Parcul Etnografic va fi o sărbătoare. Fiecare gospodărie va găzdui o poveste, spusă fie prin intermediul muzicii, fie prin activitățile relaxante pe care echipa Jazz in the Park le va pregăti pentru public. Momentele din timpul zilei vor funcționa ca un catalizator pentru concertul mare al fiecărei seri.

Iulius Parc va fi scena dedicată trupelor și artiștilor români de jazz, gândită special pentru a veni în sprijinul industriei muzicale locale și de a susține, de asemenea, artiști din toată țara. De altfel, pe lângă concerte, în festival vor exista mai multe activități în care vor fi implicați în mod direct pe artiștii români de jazz.

Campusul USAMV va fi gazda unui picnic cum nu s-a mai văzut! Sute de pături întinse pe iarbă, o piață mare de artizani, muzică de pe viniluri și concerte relaxante – de toate acestea se vor putea bucura participanții la festival care vor veni în Campus.

Va exista, de asemenea, și o scenă dedicată pianului – Piano Stage, unde se vor putea asculta genuri muzicale diferite, de la cele clasice la cele mai excentrice, dar care vor avea ca element comun cel mai cald instrument, pianul.

Pe lângă toate cele de mai sus, festivalul va adăposti evenimente pentru copii, târg de artizani, prezentări de echipamente muzicale, târg de viniluri, precum și concerte în alte locuri speciale din oraș. Mai mult de atât, anul acesta festivalul se va deschide și pentru alți organizatori care își vor putea face propriile evenimente sub tutela Jazz in the Park.

#ASCULTĂ FATOUMATA DIAWARA, DOMINIC MILLER, JOSÉ JAMES ȘI FANFARE CIORCÂRLIA LA JAZZ IN THE PARK 2021

Fatoumata Diawara (ML), artista din Mali care combină cu virtuozitate muzica folk, blues, jazz și pop cu sonoritățile Africii tradiționale, cântărețul de jazz al generației hip-hop José James cu a sa invitată special, Taali (US), și redutabilul chitarist Dominic Miller (ARG-US) sunt capetele de afiș ale acestei ediții. Lor li se alătură Fanfare Ciocârlia (RO), care va deschide festivalul în seara zilei de 2 septembrie.

În cele trei zile de festival, pe scenele aflate în (la) Parcul Muzeului Etnografic vor concerta, de asemenea, Hania Rani (PL), Nik Bärtsch (CH), Marco Mezquida (ESP), Ron Minis (ISR), Taraf de Caliu (RO), Balkan Taksim (RO), Taraful de Vărbilău (RO), Sorin Zlat Trio (RO), Teodor Pop Solo (RO), Bogdan Vaida (RO) și VRTW Artists: Dodo, Bully, Puiu, UFe, Karak, Iorga.

Campusul USAMV va fi scena artiștilor Moonlight Breakfast (RO), Mörk (HU), Kornelia Binicevicz DJ set (PL) și Habibi Funk DJ set (DE), iar Iulius Parc va fi dedicat cu predilecție muzicienilor români de jazz, aici concertând Big Dimm a’Band (RO), Luiza Zan (RO), Alexandrina Hristov (MD), Jazzybit (RO), A-C Leonte (RO), Arcuș Trio (RO), Beats Remedy (RO), Essential Notes (RO) și Rubié Trio (RO).

 În acest an, a trebuit să schimbăm multe, însă nu și muzica pe care ne străduim să o prezentăm publicului. Am un lineup jucăuș, foarte variat, cu o energie specifică festivalului nostru. Avem artiști care nu au mai cântat în țară, albume cântate în premieră, descoperiri speciale, dar, cel mai important, o ofertă variată, ca de obicei, astfel încât oricine se poate regăsi, măcar o dată, în muzica pe care o propunem’’, a explicat Alin Vaida, director executiv Jazz in the Park și organizator al festivalului.

Fatoumata Diawara

Talentul de neegalat al Fanfare Ciocârlia (RO) de a-și alia alama lor balcanică cu linii de jazz, pop și rock, toate interpretate cu o precizie nebună, le-a conferit membrilor ei un statut de cult și i-a făcut un accesoriu permanent pe scena muzicală, de la punk la clasic. Ultimul lor album, „Nu a fost greu să te iubesc”, o odă muzicală pentru legiunile de fani Fanfare Ciocârlia, este cel mai recent capitol din povestea unei trupe mari dintr-un sat mic, care pune zâmbete pe fețele oamenilor și care tânjește după un viitor lung de concerte palpitante, terminate adânc în noapte.

Prezentă sâmbătă, 4 septembrie, pe scena mare din Parcul Etnografic, Fatoumata Diawara (ML) este cea mai cunoscută artistă contemporană de origine africană. A colaborat de-a lungul carierei sale cu artiști precum David Crosby, Snarky Puppy, Bobby Womack, Herbie Hancock, Amadou and Mariam, Oumou Sangaré și Toumani Diabaté, Paul McCartney sau chiar Gorillaz. Ca urmare a acestor complexe aventuri muzicale, muzica lui Diawara a ajuns la o maturitate și o bogăție care o plasează negreșit în rândul celor mai reprezentative figuri ale muzicii africane moderne. În cel mai recent album al său, “Fenfo” (care înseamnă ’’Ceva de spus’’ în bambara, una din limbile vorbite în Mali), Diawara explorează noi valențe muzicale, îmbinând rădăcinile muzicii africane cu experimentul, și livrând compoziții vii și dinamice.

Deși este cunoscut mai degrabă drept chitaristul lui Sting, Dominic Miller (ARG-US), care va concerta vineri, 3 septembrie, în Parcul Etnografic, este un artist solo de mare succes, care a lansat deja nouă albume pe cont propriu. Ca lider de trupă, Miller se bucură de o reputație de invidiat atât în ​​lumea profesională a muzicii, cât și în rândul fanilor muzicii de pretutindeni. Lista sa colaborări include nume celebre, precum Phil Collins, The Chieftains, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel, Tina Turner și mulți alții. Cel mai recent album al său, „Absinthe”, este rezultatul unui fascinant amestec de jazz, pop, folk și elemente de muzică clasică contemporană, latino și tango.

José James (US), artistul cu voce satinată care a ajuns să remodeleze jazzul, oferindu-i noi valențe, nu a pornit pe drumul carierei sale din dorința de a dovedi ceva, ci dintr-o mare curiozitate și pasiune pentru muzică. Construit ca o continuare a albumului din 2013, cel mai recent album al lui “No Beginning No End 2” readuce înaintea publicului acel aer eclectic și curajos prin care James s-a remarcat încă de la început. Albumul e o călătorie introspectivă și celebrativă, în care se regăsesc experiențele și reflecțiile muzicale ale artistului, și care aduce împreună artiști precum Laura Mvula, Aloe Blacc, Ledisi, Erik Truffaz și Hindi Zahra. 

La Jazz in the Park, José James va cânta pe scenă duminică, 5 septembrie, în Parcul Etnografic, alături de soția sa, cunoscută drept Taali (US). Compozitoare, cântăreață și producătoare, Taali are de asemenea o contribuție impresionantă în peisajul muzical american. În 2021, Taali a fost nominalizată la Premiile Grammy, categoria Best Arrangement Instrumental and Vocals, în urma colaborării cu Becca Stevens.

“Esja”, albumul de debut al pianistei Hania Rani (PL), i-a adus recunoaștere internațională, nominalizări la cinci categorii importante ale Galei Fryderyki, echivalentul Premiilor Grammy în Polonia, titlul “Discovery of the Year” în 2019 și premiul Sanki pentru cea mai interesantă figură a muzicii poloneze. În ultimul său album, “Home”, Hania explorează însemnătatea cuvântului “acasă”, a spațiilor care, din întâmplare, din nevoie sau din pură alegere, ne găzduiesc și a spațiilor pe care suntem nevoiți să le lăsăm în urmă.

Nik Bärtsch (CH) este un artist care își provoacă publicul, iar acest lucru se remarcă și în ultimul său album, “Entendre”, care surprinde chiar mai în detaliu caracterul compozițiilor modulare ale lui Bärtsch, gândirea sa muzicală și tehnica interpretării. Răbdarea, intensitatea și, paradoxal, ușurătatea care transpar din compozițiile lui Nik Bärtsch au devenit emblematice pentru acest stil muzical și se datorează în mare parte și colaborărilor artistului cu trupele Ronin și Mobile, dar și cu producătorul Manfred Eicher și inginerul de sunet Stefano Amerio.

Marco Mezquida (ESP) a devenit una dintre cele mai uimitoare figuri ale jazzului european contemporan, iar acest lucru e declarat în unanimitate de către specialiști și publicul neavizat deopotrivă. ADN-ul său artistic pare să înglobeze influențele unor nume colosale precum Jarrett, Schubert, Evans, Rachmaninov sau Bley, printre altele, iar creativitatea sa e adesea copleșitoare, remarcându-se în toate formulele și genurile pe care Mezquida le-a abordat: proiecte solo, orchestre, duete, muzică jazz, flamenco sau muzică populară latino-americană. 

Luiza Zan este una dintre cele mai impunătoare, elegante și calde voci din jazzul românesc, care doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor. Muzica Luizei Zan poate fi cuprinsă în câteva cuvinte: new jazz cu influențe din Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi, mai ales, Nat „King” Cole; soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu; hip hop și R&B inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.

Originară din Chișinău, Alexandrina Hristov (MD) a lansat în ultimii ani mai multe single-uri în stiluri diferite, de la synthpop și dream pop la alternative rock, fiind tot mai atrasă de partea de producție muzicală. Ultimul single, “Vânt în pânze”, a fost produs integral de către Alexandra, care lucrează momentan la trei albume în paralel, unul în engleză, unul în română și unul în rusă. Cel puțin unul dintre albume va fi lansat până la sfârșitul anului.

Complexă, unică, liberă și spontană sunt cuvintele care definesc perfect trupa Big Dimm a’Band. Bandul abordează un repertoriu vast, diferit ca stil: de la swing, blues, bebop, bossa nova, până la pop jazz, funk, jazz fusion şi altele. Prestaţiile susţinute nu au fost doar simple concerte, ci s-au dovedit adevărate spectacole sincretice, unde muzica se îmbină armonios cu coregrafia, impresionând de fiecare dată.

 BILETE

Accesul la festival se face pe baza biletelor și abonamentele puse în vânzare exclusiv online, pe entertix.ro. Copiii sub 7 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoțiți de unul sau doi adulți posesori ai unui bilet individual sau abonament valabil pentru ziua respectivă. Accesul copiilor peste 7 ani este permis în baza unui bilet valabil și doar dacă sunt însoțiți de un adult.

REGULI DE ACCES

Pentru a da șansa cât mai multor iubitori de jazz de a participa la concertele din acest an, organizatorii Jazz in the Park au decis ca intrarea în festival să se facă pe baza adeverinței de vaccinare, testelor negative PCR și antigen, precum și a certificatului anticorpi COVID-19. Va exista, de asemenea, posibilitatea ca participanții să-și poată face teste rapide gratuite la clinicile recomandate de organizatori.

Concertele și evenimentele din cadrul ediției din acest an a Jazz in the Park vor avea loc respectând normele pe care autoritățile le vor impune în perioada de derulare a festivalului. 

DESPRE FESTIVAL

Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan care, în cei opt ani de existență, a adus în Cluj-Napoca peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din România care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network. 

Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan care are loc în Cluj-Napoca. În cei opt ani de existență, Jazz in the Park a adus la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Fondat în 2013 de Asociația Fapte, Jazz in the Park s-a poziționat încă de la început ca un eveniment al comunității, bazat pe susținere și încredere reciprocă. Această relație s-a consolidat prin diferite inițiative, cea mai reprezentativă fiind Fondul Jazz in the Park, care a reușit să întoarcă în comunitate, pentru diferite proiecte socio-culturale, peste 70.000 de euro strânși prin intermediul biletelor neobligatorii. 

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din România care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.