INTERVIU. Din Chile la…Mera. Trupa DeRuts: „Propunem o călătorie muzicală nesfârșită”

Actualitate Interviu

DeRuts este o trupă de world music pentru care multiculturalitatea este un element central – membrele componente ale formației provin fiecare din altă țară – Franța, Austria, Chile. Muzica este cea care le unește, astfel că pentru ele conceptul de world music este “un fel de ideologie”. Unul din concertele de care sunt cele mai mândre l-au susținut la La Barraca, un centru cultural din Santiago de Chile, iar evenimentul a fost organizat de foști oponenți și chiar foști deținuți ai dictaturii chiliene.

Este un power-trio multicultural care a încântat la ediția a treia a Mera World Music Festival.

Magdalena Ruts – violoncel, voce (Austria), Lolita Ponce – vioară, voce (Franța), María Paz Videla – percuție, voce (Chile) adică DeRuts au avut un mare succes la festivalul de la Mera, recent încheiat,  au fost chemate la bis de public la primul lor concert în România.

Clujulcultural.ro a stat de vorbă cu această inedită formație chiliană dar formată din trei muziciene care provin din țări diferite de pe două continente!

Trupa de world music DeRuts, (de la stânga la dreapta): Lolita Ponce, María Paz Videla, Magdalena Ruts 

 

Reporter: De unde vine denumirea formației? Are legătură cu numele uneia din componente?

Magdalena Ruts: E ca un un joc de cuvinte, pentru că numele meu se încheie cu Ruts, se poate confunda cu englezescul routes (drumuri, căi) dar nu trebuie confundat. Este doar o coincidență sonoră, să îi zicem așa.  Toate trei am decis să punem așa numele trupei noastre. Nu mai știm exact cum s-a întâmplat dar a rămas așa, așa concertăm. Cred că am vrut să punem toate sensurile drumurilor, experiențelor, întâlnirilor noastre în titlu. Suntem deschise la nou, la influențe muzicale diverse.

De Ruts live la Mera Wordl Music Festival Foto Clujulcultural.ro

Reporter:  Cum v-ați întâlnit, cum ați format acest grup, totuși compus din trei persoane care provin din trei țări diferite de pe două continente?

Magdalena Ruts: Trupa a debutat acum 4 ani în Chile, când eu cu Lolita eram deja acolo de 8 ani, unde suntem stabilite acum toate trei. Aveam un proiect personal muzical, am invitat-o în el și pe Lolita, știam că ea cântă la vioară, vroiam să înregistrez un CD. Atunci aveam un alt percuționist, dar la o repetiție am cunoscut-o pe María Paz Videla, am invitat-o să cânte cu noi și a fost așa o potrivire perfectă. Din acel moment ea a devenit percuționistul nostru definitiv! Ea are și o voce foarte bună. Suntem trei persoane din trei țări diferite, eu din Austria, Lolita din Franța iar Maria din Chile. Toate trei deschise la experiențe muzicale, la idei noi, la călătorii. Avem studii muzicale toate trei, în țările noastre, cântăm live și ne bucurăm de seria de concerte din România, Slovenia, Ungaria și Austria la care am fost invitate. De opt ani suntem în Chile și încet încet descoperim lumea pentru că muzica noastră are succes. Întâlnirea noastră are ceva profund, ceva ce știm că pare misterios pentru alții dar totul s-a întâmplat natural. Sunt fascinantă de muzica din Chile și am întâlnit oamenii potriviți care m-au determinat să rămân în această țară. Noi trei ne înțelegem foarte bine, ne respectăm ca oameni și muzicieni.

Reporter: Voi cum caracterizați muzica voastră?

DeRuts: E un mix de stiluri, care provine din țările noastre de origine dar există și o influență latino, în  special chiliană dar nu numai. O muzică directă, uneori cu ritm, energie, are grijă Maria de asta (râd toate trei n.r.) alteori mai sensibilă, care a avut succes și ne bucurăm mult că am fost remarcați și invitați la Mera Festival. În muzică mereu ai ceva de învățat, noi o facem permanent. Avem ce învăța una de la cealaltă. Versurile sunt în special în spaniolă dar cântăm și în alte limbi. Noi propunem o călătorie muzicală, asta primește ascultătorul nostru. Muzica noastră e ca și cum ai fi într-un tren, o mașină, care nu se oprește niciodată.

Reporter: Este pentru prima oară când concertați în România? Cum a fost  experiența de la Mera World Music Festival pentru voi ținând cont de reacția caldă a publicului, care v-a chemat la bis?

Maria Paz Videla (percuționist): Extraordinară! Pentru mine a fost prima oară în Europa când am concertat deci și România, eu fiind născută în Chile,  și a fost o experiență de neuitat. Uluitor, uluitor. De la cum am fost primiți, cazați, într-0 casă țărănească autentică maghiară, cu o doamnă, o mămică care a avut grijă de noi până la reacția publicului la concert, a fost superb. Un public deschis, care a dorit să înțeleagă ce cântăm, care a ajuns să vibreze alături de noi. Nu m-am așteptat la așa o reacție, așa un succes, să fim așa de aplaudate și chemate la bis! 

Lolita Ponce ( vioară, voce): Eu am fost foarte curioasă la primul nostru concert în România să întâlnesc artiști, să ascult muzică din România, pentru că nu prea știu multe despre ea dar jam session-urile organizate de festival mi-au dat șansa să cunosc artiști veritabili de aici de la voi, atât de muzică tradițională cât și de world music, să cînt cu ei, să îi înțeleg mai bine. Au fost nopți speciale pentru mine și colegele de trupă. Am avut mult feedback.

Reporter: Voi ca trupă cum vă raportați la internet, vă influențează producția muzicală?

De Ruts: noi vedem internetul ca o oportunitate să împărtășim muzica noastră dar suntem conștiente că a ucis casele de discuri, CD-urile, deși noi am decis să facem CD-uri cu muzica noastră pentru că am simțit nevoia să avem ceva fizic de oferit. Și fanii sau publicul care ne descoperă ne cer la finalul concertelor CD-uri ca amintire, vor să asculte și atunci noi avem și le oferim. Dar credem că internetul înseamnă deschidere mare pe care trebuie să o exploatăm atent pentru că are și părți rele pentru industria muzicală. Înțelegem bine aceste lucruri dar nu prea ne putem opune. Încercăm să vedem partea pozitivă din această lume virtuală unde se ascultă acum multă muzică.

DeRuts la final de festival la Mera

Despre Mera Festival

Mera World Music Festival este un festival internațional de world music care are loc  în Mera, un sat plin de farmec și de tradiții aflat la 13 kilometri de municipiul Cluj-Napoca. În spatele porţilor de lemn sculptate din Mera, scenele din şură au găzduit formații, grupuri și ansambluri muzicale cunoscute din România, din Ungaria și alte țări. Întâlnirea culturii tradiționale locale cu mari nume internaționale ai genului world music contemporan oferă festivalului unicitate și o atmosferă  specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *