INTERVIU. Daniel Metz, NTT DATA România: ”Cu toții trebuie să tragem în aceeași direcție. Mai mult decât oricând”

Clio

Pandemia #Covid19 a lovit puternic economia globală deci și cea românească. Zeci  de domenii de activitate sunt afectate și sute de businessuri sunt culcate la pământ, unele riscă să nu se mai redeschidă dacă pandemia mai continuă la cote mari și dacă viața normală nu se reia. Statul încearcă să sprijine dar până acum măsurile par destul de slabe. Economia românească se dovedește foarte afectată, slabă, mai ales că nici înainte de pandemie nu strălucea iar statul guvernat de PNL se tot împrumuta după ce PSD a făcut deficite prin măriri de salarii, unele exagerate, deficite prin anumite ordonanțe etc.

Am dorit să vedem cum trece prin pandemie, cum se adaptează unul din cei mai cunoscuți manageri de IT din Cluj-Napoca dar și din România, CEO al NTT DATA România, Daniel Metz,  cum suportă această perioadă stranie, unică, suprarealistă.

Clujulcultural.ro:  Cum rezistați în pandemie  personal în primul rînd, ca familie?

Daniel Metz: Pentru mine personal această stare de izolare “între patru pereți” este o mare provocare. M-am autosurprins deja de mai multe ori făcând lucruri de care uitasem. Lucruri simple dar atît de frumoase. Ma bucur să am confirmarea că există o viață dincolo de business și de celelalte lucruri care mi-au inundat viața în ultimii douăzeci de ani. Am un băiețel de 3 luni și, în acest context, am mult timp să mă bucur de el. Aceasta este latura pozitivă a acestei stări de carantină. Mă pregătesc pentru o perioadă lungă de luni de zile “între patru pereți”. Am învățat să găsesc soluții pentru provocările mari, de business dar și pentru cele mici, de ordin personal.

 

 Clujulcultural.ro: Dar cu firma cum stați, aveți mulți angajați?

Daniel Metz: Nu este simplu să conduci 2000 de oameni online, de acasă. Cu atât mai mult cu cât suntem parte integrantă a unui concern internațional. Mă bazez însă pe o echipă bine antrenată, capabilă să facă față unor situații dificile, cum este aceasta. Cel mai dificil este să operezi într-un context complex, în care orizontul predictibilității este extrem de redus. O senzație asemănătoare am mai avut-o acum vreo 25 de ani. Trăiam în Germania. Mă întorceam de la un client pe o autostradă nouă. Eram exasperat de faptul că nu dădeam peste o pompă de benzina și pe bord indicatorul pentru rezerva de benzină era roșu de câțiva zeci de kilometri. Nu avem Waze și nici măcar un telefon mobil. Așa erau vremurile. Am învățat însă să gestionez astfel de situatii. Important este să nu ne pierdem capul și să ne pastram increderea.

Daniel Metz, CEO NTT Data România

 

Clujulcultural.ro: Mergeți la sediu sau  lucrați de acasă?

Daniel Metz: Lucrez de acasă de două săptămâni. In industria IT suntem obișnuiți să activăm într-un mediu virtual. De ani de zile angajații noștri lucrează regulat în regim “Home Office”.

Clujulcultural.ro: Cât de afectați sunteti ca companie?

Daniel Metz: Deocamdată nu suntem afectați în mod semnificativ. Avem ici-colo solicitări de reducere a angajamentului nostru în diverse proiecte care se stopează și/sau amână. In același timp, în mod surprinzător, există însă și proiecte noi. Nu putem încă estima impactul stopării producției de către majoritatea producătorilor de autoturisme. Avem peste 500 de colegi care activează în proiecte din industria auto. Consider însă că apartenența noastră la un grup internațional puternic constituie o plasă de siguranță solidă.

In 2013, când am vândut fosta mea companie (EBS România n. m.) către grupul NTT DATA, tocmai acesta a fost argumentul cel mai puternic, de a putea să ne dezvoltăm în continuare beneficiind de confortul unei plase de siguranță stabile.

 

Clujulcultural.ro: Cum estimați că va fi economia, cât de avariată?

Daniel Metz: Economia per ansamblu va avea mult de suferit. Felul în care facem business se va schimba. Multe companii care deja si-au suspendat activitatea sau cele care o vor face in perioada urmatoare, nu vor mai regasi fostii clienti acolo unde i-au lasat. Comertul clasic se va muta accelerat in online. Comerciantii vor intelege ca acele chirii enorme platite in centrele comerciale pot fi transformate in sisteme eficiente de desfacere in regim online. Un numar tot mai mare de specialisti vor lucra de acasa. Costurile mari generate de infrastructura unor sedii de birouri generoase se vor converti in castiguri suplimentare ale celor care vor reusi sa flexibilizeze relatiile de munca. Va avea loc o crestere a veniturilor personalului si o optimizare a structurii de costuri de infrastructura pentru angajatori. Conceptul de globalizare va suferi o transformare semnificativa. Aceasta poate fi o sansa pentru noi. Consider ca multi romani intorsi in aceasta perioada din strainatate vor incerca sa-si construiasca viitorul aici, in Romania.

Proximitatea Romaniei fata de concernele Europene care si-au mutat productia in Asia poate fi o sansa pentru noi. Economia post #Covid19 va fi una mult mai pragmatică, agilă, fluidă. Conceptul de freelancing va deveni ceva obisnuit si nu este nimic rau in asta. Consider ca va aparea o noua generatie de antreprenori care vor avea capacitatea de a deveni un liant intre entitatile manufacturiere si piata. Logistica proceselor comerciale poate deveni o oportunitate pentru cei care vor intelege sa satisfaca necesitatile clientilor in timp real. Spre exemplu, la nivelul unor aglomerari urbane, sa intri in posesia unui produs sau serviciu in maximum o ora. Serviciile de notariat, consultanta juridica, consultanta financiara, serviciile publice, partial consulturile medicale etc. trebuie sa paraseasca modelul clasic al interactiunii intr-un sediu costisitor, intr-un interval orar rigid si stramt. Societatile care vor invata din aceasta criza vor crea conditiile cadru necesare virtualizarii proceselor administrative si comerciale.

Ca intotdeauna, orice criza este si o sansa.

 Clujulcultural.ro: Ce măsuri ați lua dacă ați fi la guvernare?

Daniel Metz: Aș avea mare grija de destinul companiilor mici si mijlocii romanesti si de cel al oamenilor cu resurse materiale reduse. As lua masuri legislative pentru reducerea impactului devastator al cascadării in lant a incapacitatii de plata in economie. As cauta o solutie urgenta pentru sistemul de invatamant prin construirea unor alternative pragmatice la sistemul complex al examinarilor specifice sfarsitului de an. Spre exemplu pentru examenul de bacalaureat as defini o curricula restrînsă, bazată pe cunostintele adunate pana acum, care sa permita o examinare in regim online. As asigura cu orice pret mentinerea in viata a fluxurilor logistice si de transport. As crea urgent conditiile cadru necesare atasarii semnaturii digitale la cardul bancar pentru a permite un transfer rapid spre o adminstratie si o economie digitala. Vom avea un numar mare de informaticieni care vor ramane fara proiectele care veneau din afara. Acesti informaticieni ar trebui sa creeze de urgenta interfata digitala dintre adminstratie si cetatean. Printr-o comunicare empatica as crea sentimentul apartenentei la marele grup social al romanilor. Cu totii trebuie sa tragem in aceeasi directie. Mai mult decat oricand.

 

 Clujulcultural.ro: Cum ar trebui să fim în perioada aceasta?

Daniel Metz: Raționali, disciplinați, încrezători, demni și atenți la cei din jurul nostru aflati în necaz.

 

Clujulcultural.ro: Veți mai sprijini evenimente culturale?

Daniel Metz:  Cultura va avea un rol important în renașterea și construirea societății românești post Covid-19. Despre asta va fi vorba în anii următori. Artiștii și cultura trebuie să pună umărul. Cum să nu-mi doresc să sprijin un astfel de demers. Atat cât voi putea.

Clujulclultural.ro: Mulțumesc și succes!

Despre Daniel Metz și NTT DATA România

Daniel Metz este om de afaceri,  CEO al NTT DATA România. A fondat în 2002 compania EBS România,  furnizoare de soluții software  integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) în Cluj-Napoca.  În afară de Cluj, compania mai deținea încă cinci filiale.  Din 2013 EBS Romania este cumpărată de concernul NTT Data (Nippon Telegraph and Telphone). În prezent, NTT DATA Romania deține un portofoliu de clienți interni și externi ce număra peste 300 de companii din România , Germania, Austria și Occident și circa 2000 de angajați și colaboratori externi.

8 thoughts on “INTERVIU. Daniel Metz, NTT DATA România: ”Cu toții trebuie să tragem în aceeași direcție. Mai mult decât oricând”

  1. Asa e, mare dreptate. Dar degeaba am tras cativa în aceeasi directie, daca unii au tras in cealalta si n-au respectat nimic. Acum e iar carantina, macar să scada numarul de cazuri si sa ne revenim.

  2. Pana acum a mai fost cum a mai fost, sa vedem ce va fi dupa 15 mai… Abia atunci o sa incepem sa intelegem cum ne-a afectat, de fapt, pandemia asta. Mai vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *