Instituţie mamut de cultură, înfiinţată în Ajun de Crăciun

Categorii: Actualitate

O nouă instituţie de cultură s-a înfiinţat recent printr-o hotărâre guvernamentală. Institutul Naţional pentru Formare Culturală a fost înfiinţat prin reorganizarea Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, ca urmare a comasarii prin absorbtie cu Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, care se desfiinteaza, si prin preluarea activitatii de atestare in domeniul monumentelor istorice de la Institutul National al Patrimoniului. Noua structură culturală va fi subordinată Ministerului Culturii. Ea urmează să se finanţeze din venituri proprii si din subvenţii acordate de la bugetul de stat. De asemenea, vor  fi preluate atribuţiile  Centrului de Pregatire Profesională în Cultură, ale Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, precum si activitatea de atestare in domeniul monumentelor istorice de la Institutul National al Patrimoniului.

„Institutul functioneaza ca institutie publica de cultura, de importanta nationala avand personalitate juridica, subordonata Ministerului Culturii, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat”, se arata in proiectul de hotarare al Ministerului Culturii pentru infiintarea Institutului.

Principalele obiective ale noii instituţii mamut sunt îndeplinirea strategiei Ministerului Culturii in domeniile formării profesionale continue, educatiei permanente, managementului cultural si cercetarii; realizarea activitatilor specifice formarii profesionale continue, educatiei permanente si managementului in domeniul culturii, in beneficiul institutiilor publice de cultura, indiferent de subordonare, al persoanelor juridice de drept privat cu activitate in domeniul cultural si al persoanelor fizice, prin elaborarea si implementarea de programe si proiecte; elaborarea, monitorizarea si evaluarea politicilor publice din sectorul cultural; acordarea asistentei tehnice in domeniul programelor europene cu incidenta in domeniul culturii. De asemenea, actul normativ prevedea ca numarul maxim de posturi ale Institului va fi de 87.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.