Începe primăvara proiectelor culturale

Categorii: Actualitate
Etichete: cultura, proiecte

Din 1 martie operatorii culturali au motiv să se mobilizeze creativ! Administrația Fondului Cultural Național deschide apelul de proiecte în cadrul sesiunii de finanțare 2/2023.

Consiliul AFCN a alocat pentru această sesiune 13 milioane de lei.Proiectele propuse pot fi înscrise în 11 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală și noile medii, Intervenție culturală, Educație prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv. 

Întrucât de la sesiunea anterioară platforma de depunere a proiectelor a fost actualizată și instalată la o nouă adresă (www.afcn-proiecte.ro ), toți solicitanții care depun pentru prima dată un proiect pe această platformă, vor trebui să își creeze un cont nou, indiferent că sunt sau nu la prima solicitare. 

„Echipa AFCN este preocupată în permanență de protecția datelor și de îmbunătățirea procesului de depunere și evaluare a proiectelor. În acest sens deja de la sesiunea precedentă s-a făcut relocarea platformei online, a fost limitat numărul de caractere pe câmp și au fost introduse mai multe butoane intermediare de salvare a datelor. Am primit deja ecouri pozitive de la evaluatorii primei sesiuni pentru 2023, care au apreciat claritatea și concizia sporită în redactarea cererilor de finanțare.” a precizat dna. Irina Cios, directoarea AFCN. 

Ca urmare a aprobării prin Legea nr. 286/2022 a Ordonanței de Urgență 83/2022 au fost făcute o serie de amendamente care au adus mai multă claritate unor formulări din ordonanță cum ar fi de exemplul regimul de eligibilitate a TVA sau cadrul de co-finanțare a unui proiect din mai multe surse publice. 

Un solicitant poate înscrie maximum 2 (două) proiecte culturale. Vă semnalăm că proiectele culturale co-finanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis și/sau proiectele care sunt finanțate prin PNRR nu sunt eligibile.

Pentru a veni în sprijinul solicitanților aflați la prima încercare, începând cu această sesiune este disponibilă o scurtă animație care prezintă pașii de urmat în înscrierea unei cereri de finanțare.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 martie și se încheie pe 30 martie 2023, ora 24:00 dar AFCN va asigura asistența tehnică în ultima zi doar până la ora 17:00.

Toate informațiile sunt detaliate în ghidul solicitantului care integrează toate modificările cadrului legal și procedural, și sunt disponibile online pe paginawww.afcn-proiecte.ro/apel-finantare.html.Vă recomandăm să-l citiți cu atenție!

INVITAȚIE EVALUATORI

AFCN invită experții interesați să se implice în procesul de evaluare a proiectelor depuse în sesiunea II/2023-și înscrie candidatura în aplicația online www.afcn-experti.ro. Candidatura se depune individual, începând cu 1 martie a.c., prin completarea unui profil personal în aplicația online, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.Cei care au deja profilul creat trebuie să activeze opțiunea referitoare la sesiunea curentă. 

Informații privind procedura de înscriere sunt disponibile la https://www.afcn-proiecte.ro/media/Procedura%20inscriere%20evaluatori.pdf 

Aveți la dispoziție calendarul procesului de evaluare pentru a vă verifica disponibilitatea. 

Termenul limită pentru înscrierea candidaturii este 30 martie 2023, ora 24:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *