Marți, 19 noiembrie 2024, Muzicanții din Bremen poposesc din nou pe scena sălii Auditorium Maximum în cadrul unui concert dublu în limba română (cu începere de la ora 9.30, respectiv de la ora 11.00). Evenimentul este recomandat copiilor de grădiniță (grupa mare) și elevilor din ciclul primar (clasele 0-4) și durează aproximativ 40 de minute. Costul unui bilet este de 15 lei.
În aceeași zi de marți, de această dată seara, de la orele 19.00, în Studioul de concerte al Academiei clujene de muzică, melomanii sunt așteptați la un recital de excepție susținut de pianista Aurelia Vișovan. Ambele evenimente muzicale fac parte din programului celei de a XXXIII-a ediții a Festivalului Mozart.
Despre Muzicanții din Bremen
Concertele pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv, și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.
În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.
În ceea ce privește Muzicanții din Bremen, concertul educativ de marți, 19 noiembrie 2024, se adresează copiilor de grădiniță, respectiv celor din ciclul primar și are ca subiect peripețiile celor patru animale nevoite să își părăsească curțile și să o pornească la drum spre oraș, povestite prin intermediul unor teme din capodopere ale muzicii universale și cu ajutorul unor instrumente special alese pentru acest spectacol. Astfel, fagotul rage asemeni măgarului, câinele latră cu ajutorul clarinetului, pisica miaună prin sunetele oboiului, iar flautul face cucurigu. Trompeta, cornul și percuția sunt tâlharii din basm, descriu furtuna prin sunete și îmbogățesc sonoritatea ansamblului.
Concertul are menirea de a-i familiariza pe copii cu instrumentele de suflat din lemn și cu diverse concepte muzicale prezentate în așa fel încât aceștia să le perceapă intuitiv fără explicații teoretice.
Despre dirijoare
Dalma ToadereDirijoarea Dalma Toadere absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.
Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a. Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.). În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”. În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.
Despre Aurelia Vișovan
Pianista, clavecinista și fortepianista Aurelia Vişovan este o interpretă recunoscută pe plan internațional, câștigătoare a concursului de fortepiano Musica Antiqua Brugge (2019), actualmente profesor universitar de pian la Universitatea de Muzică din Nürnberg. A susținut concerte pe scene precum Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, BOZAR, Brucknerhaus Linz, Auditorio de Zaragoza, Casa da Musica Porto, Musikverein Viena.
În calitate de solistă, a colaborat printre altele cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Dresden, Das Sinfonieorchester Berlin, Seto Philharmonic Orchestra (Japonia), Bach Solisten Seoul, Orchestra de Cameră Radio și diferite filarmonici din România, cu dirijori precum Mihail Agafița, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea, Cristian Brâncuși, Cristian Mandeal sau Naoto Otomo. A realizat premiera mondială a Concertului pentru pian de George Enescu în 2017 la Cluj. A publicat numeroase înregistrări CD, atât solo cât și ca muzician de cameră, pe pian modern și instrumente istorice.
Aurelia Vișovan a câștigat peste 25 de premii, printre care premiul I la Concursul de Pian Santa Cecilia din Porto, premiul al V-lea la Concursul de Pian de la Takamatsu, Japonia și premiul al II-lea la Concursul de Clavecin Paola Bernardi de la Bologna. Studii cu Monica Chifor, Gerda Türk și prof.univ.dr.Adriana Bera la Sighet și Cluj, iar la Universitatea de Muzică din Viena cu Martin Hughes (pian) și cu Gordon Murray (clavecin). În anul 2021, Aurelia Vișovan a obținut titlul de Doctor în Muzică de la Academia de Muzică din Cluj.
__________________________________________________________________________________
Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.
Marți, 19 noiembrie 2024
Colegiul Academic
Ora 9:30 și ora 11.00, spectacol în limba română
Festivalul Mozart
Muzicanții din Bremen – concert pentru copii
Orchestra Regală de Tineret a Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Dalma Toadere dirijoare și moderatoare
/
Marți, 19 noiembrie 2024, ora 19
Studioul de concerte al ANMGD
Festivalul Mozart
Recital de pian și fortepiano – Contraste
Aurelia Vișovan
Wolfgang Amadeus Mozart
Sonata în Sol major, KV 283
George Enescu
Suita a III-a, op. 18
Wolfgang Amadeus Mozart
Variațiunile Unser dummer Pöbel meint, KV 455