Horia Mihail ajunge la Cluj în cadrul turneului Pianul Călător

Categorii: Actualitate, Muzica

Vineri, 20 mai 2016, turneul „Pianul călător”, purtat prin ţară de Horia Mihail, poposeşte la Cluj, în cadrul concertului simfonic dirijat de Francisco Valero Terribas.

El va interpreta Concertului pentru pian, în re minor de Mozart. Din programul serii mai fac parte lucrările Preludiu la unison din Suita nr. 1 pentru orchestră, de George Enescu, Uvertura Leonora şi Simfonia Eroica, de Beethoven.

Concertul de vineri este dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

afis 20 mai

Bucurându-se de o reputaţie foarte bună în lumea muzicală, susţinută de personalităţi ca Lorin Maazel, Bernard Haitink sau David Zinman, dirijorul spaniol Francisco Valero Terribas este considerat de critici drept „unul dintre cei mai interesanţi tineri dirijori ai ultimilor ani. O adevarată revelaţie”, după participările pline de succes în competiţii de specialitate şi festivaluri, precum Concursul „Nikolai Malko”, Festivalul din Lucerna, Festivalul de Muzică Contemporană Cabrillo din Santa Cruz şi Festivalul de Vară „Järvi”.

A dirijat orchestre din Europa, Brazilia, China, SUA şi Israel: Orchestra Tonhalle din Zürich, North Czech Philharmonic, Festival Strings Lucerne, BMS Rio de Janeiro, Shanghai Opera Symphony, Cabrillo Festival Orchestra California, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Pärnu Linnaorkester, Haifa Symphony, Orquesta de Extremadura, Simfònica de Balears, Filarmonica din Oviedo, Orquesta Sinfónica de RTVE, The World Youth Orchestra, Orchestrele Naţionale de Tineret ale Armeniei, Estoniei şi Spaniei.

Francisco Valero Terribas şi-a început studiile muzicale la secţia clarinet a Conservatorului din Valencia, urmând apoi specializarea dirijat la academii şi unversităţi europene (Chigiana, Fundaţia Eutherpe, Academia Järvi, Academia Festivalului de la Lucerna, Universităţile din Alcala de Henares şi Granada), precum şi la Manhattan School of Music, printre profesorii săi regăsindu-se Kurt Masur, Bernard Haitink, David Zinman, Bruno Aprea, Yoel Levi, Marin Aslop, Paavo şi Neeme Järvi. A fost dirijor în rezidenţă la Festivalul Castleton din SUA, iar în prezent este director muzical al Orchestrei de Cameră Eutherpe şi al Orchestrei de Tineret Leon.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, Braşov, cu Concertul în Re major de Joseph Haydn, la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România. „Subtilitatea ritmică si articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică [Prokofiev] o primeşte foarte rar”, se scria în ziarul Boston Globe, după una din apariţiile sale.

Vineri, 20 mai 2016, ora 19, Abonament 28
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Concert dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române

Francisco Valero Terribas 
Dirijor
Horia Mihail Pian

George Enescu
Preludiu la unison din Suita nr. 1 pentru orchestră
Ludwig van Beethoven
Uvertura Leonora nr. 3 în Do major
Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul pentru pian, în re minor, K.V. 466
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 55, Eroica

Eveniment realizat în cadrul turneului „Pianul călător”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România

BILETE

Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *