Hašek a sosit la Cluj. Poftiți la Anticariat

Categorii: Carte
Etichete: anticariat, carte., hasek

Un gang lung, pe Eroilor nr. 18, care se termină cu o mică curte interioară. Iedera învăluie un zid întreg. La mijlocul zidului o ușă dă într-o încăpere mică, ticsită cu cărți.

Poți găsi literatură, filosofie, psihologie, artă chiar și cărți de jurnalism, politologie au de călătorii. Volume de istorie politică dar domină literatura.

Este cel mai nou anticariat deschis în Cluj, Anticariatul Hașek.

Investitor este un doctorand, clujeanul cu origini dobrogene Horea Rusu, 25 de ani. Face doctorat în logică-matematică dar e absolvent de psihologie. Și de master în resurse umane.

Anticarul de cărți Horea Rusu la ”locul de muncă”. Foto Clujul Cultural

” Ideea înființării anticariatului mi-a venit în timpul masteratului, unde am făcut cursuri despre antreprenoriat,  am zis că n- ar strica să fie un anticariat de cărți mai ieftine, unde să se discute despre o carte, să fie o recomandare, în care de exemplu dacă cartea nu e supercunoscută, sau un autor supercunoscut, să se poată recomanda, să fie găsită.  Merg pe ideea de o o anumită literatură, de un anumit nivel, dar binențeles fără să ignor ce intră ca marfă, din celelalte zone ale culturii scrise. Literatură, filosofie, istorie. Inclusiv fotbal dacă intră cărți valoroase sunt la raft, am și avut Ioan Chirilă, autobiografia lui Titi Teașcă etc.”, spune anticarul.

”E un anticariat generalist. Eu am fost pasionat de multe domenii, nu am fost doar pe unul focalizat. Imi plac multe literaturi, bulgară, cehă, slovacă,  poloneză, maghiară. Am găsit în ele autori de multe ori mult mai interesanți decât unii care au scris in culturile mari, să le zicem așa, engleză, franceză, italiană.

Merg pe ideea asta, să promovez și alt tip de autori, care, în opinia mea, chiar merită. Și cărțile să aibă preț acceptabil, 10-15 lei e media”, spune Horea Rusu.

De când ai deschis?

De un an și nouă luni, cam așa…

Ești poate și un pic ghinionist, ai prins acum o perioadă foarte grea…pandemie, studenții nu sunt în Cluj, elevii sunt acasă. Dar e o perioadă grea pentru toată lumea….Cum te-ai descurcat?

Da, perioada e dificilă dar nu mă pot plânge. Am avut, trebuie să recunosc, și ajutor de la Guvern, dar am avut în continuare și clienți, și după starea de urgență. Am fost în medie, cum se zice.

Spune-mi trei lucruri pozitive despre Cluj…

Și trei rele?

Și trei rele…

Pozitive…. Există o clasă de mijloc destul de consistentă. Sunt conștient că există oameni care o duc greu dar în același timp nu sunt diferențe colosale gen Brazilia. Apoi e ”U” Cluj, cu care țin. Și anticariatele.

Negative…există snobism, Bucureștiul, Iașiul mi se pare că stau mai bine cultural, artistic, se mișcă mai bine, așa am impresia. 

Câte anticariate avem la Cluj?

Păi e al meu, cele din malluri, San Francesco, Anticariatul din față de la Casa Matei, Academic, cam astea sunt…

Tu vinzi online?

Încă nu…dar vreau neapărat, am siteul în construcție dar compensez deocamdată cu pagina de Facebook unde răspund prompt. Eu cred mult în online și doresc să cresc comunicarea în  acest mediu pentru că eu cred că o plajă mai mare de oameni care te cunosc și interacționează îți crește adresabilitatea ca business. Vreau să fac și conținut multimedia pentru a atrage adolescenți, copii, pentru că eu cred că promovarea cărții în România este deficitară, prea închistată.

Ai o carte preferată?

Peripețiile bravului soldat Švejk de Jaroslav Hașek. Am recitit-o de multe ori, mi-a plăcut mult.

De unde și numele anticariatului, mi se pare inspirat… ușor de reținut…

 E o carte care are un spirit care m-a atras, pentru că e un mișto fain la adresa închistării unei societăți.

Ce public frecventează Anticariatul Hașek?

Este foarte divers, m-a mirat foarte mult. Unul foarte foarte divers. Și se cer cele mai diverse cărți,  din toate domeniile, uneori am fost chiar luat pe nepregătite.

Ai vreo întâmplare inedită să o povestești?

A fost una, a venit odată un domn, îmbrăcat așa mai fistichiu, s-a împiedicat de treapta de intrare….a căzut. L-am întrebat dacă dorește vreo carte anume. S-a speriat un pic. Apoi mi-a cerut cărți de magie. Dar magie din aia serioasă, adevărată. Nu am avut ce să îi dau.

Ce cărți caută totuși clujenii?

Sunt care caută cărți de dinainte de 1989, Colecția Romanul secolului 20, o colecție foarte bună de la editura Univers sau de la edituri dispărute. Au fost traduceri foarte bune, deși nu erau foarte promovate și acum sunt cerute. 

Am văzut că prețurile sunt decente…

Eu vreau să și promovez cartea, de acea practic niște prețuri acceptabile pentru public, trebuie îndreptat spre lectură. Dar sunt probleme, mai ales la absolvenții de BAC. Se studiază la BAC-ul de română romane care sunt din.. 1955. de 70 de ani. Să nu se studieze Sorin Titel, un scriitor care mie îmi place foarte foarte mult, sau Constantin Bălăiță, Mircea Cărtărescu, deloc deloc…ar trebui studiați obligatoriu în programă. Noi la istorie nu facem istorie politică, nu se face istoria comunismului. Nu se face promovarea scriitorilor cum trebuie, nu se investește în traducători, sunt destule probleme pe care piața culturală le traversează, de la presă culturală la edituri și librării, scriitori, traducători. Tot lanțul acesta îmi pare gripat. Inclusiv Noul Val al Filmului Românesc nu e explicat cum trebuie. Nu se explică cum a apărut, de ce a luat premiile acestea. Mă refer la o expunere mediatică serioasă, pe audiovizual. Sunt destule lucruri care nu merg cum trebuie. Nu avem un dialog real între literaturi, între cea română, maghiară, slovacă, cehă, germană etc.

Mulțumesc de dialog. Și succes!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.