Grigore Leşe cântă cântece de cătănie la conferinţa Primul război mondial de la UBB

Categorii: Clio

Universitatea Babeș-Bolyai, alături de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române și Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova organizează, în perioada 3 – 4 iunie 2014, conferința internațională Primul Război Mondial. Perspectivă istorică şi istoriografică. Manifestarea are loccu ocazia a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Deschiderea oficială a conferinței va avea loc marți, 3 iunie 2014, la ora 16:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1, etaj 2) și se va bucura de prezența maestrului Grigore Leșe, care va interpreta cântece de cătănie şi doine din vremea Marelui Război.

La această manifestare ştiinţifică sunt aşteptaţi peste 80 de participanți din cele mai importante centre universitare din străinătate și din țară. În cadrul conferinței vor avea loc două vernisaje ale unor expoziții dedicate Primului Război Mondial, una organizată de Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai (Ardelenii în Marele Război. 1914 – Când Împăratul ne cheamă sub drapel – 3 iunie 2014, ora 19:20, la Muzeul de Istorie a UBB, Str. Mihail Kogălniceanu nr. 4) și una organizată de Ambasada Franței, Institutul Francez din Cluj și Arhivele Naționale ale României (Francezi și Români în Primul Război Mondial – 4 iunie 2014, ora 18:00, Sala Club a Colegiului Academic, Str. Em. de Martonne nr. 1).

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 3 iunie – 31 octombrie 2014 de luni până vineri în intervalul 9:30–13:30. Ea are rolul de a reconstitui lunile de dinaintea și după izbucnirea războiului, modul cum acest eveniment major al istoriei mondiale a fost perceput în cadrul comunității universitare clujene și pe cuprinsul întregii Transilvanii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.