Gheorghe Grigurcu a câştigat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. US Cluj: e al patrulea membru al filialei care ia premiul

Carte Esenţial
Cunoscutul critic literar Gheorghe Grigurcu, 80 de ani, a câştigat, ieri seară, la Botoşani Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, la cea de-a 25-a ediţie.Premiul e în valoare de 25.000 de lei, bani publici, achitaţi de Primăria Botoşani. Grigurcu a fost numit cu această ocazie cetăţean de onoare al Botoşaniului.
Din Cluj a mai fost nominalizată la ediţia din acest an cunoscuta poetă Marta Petreu. Reamintim că atunci când s-au anunţat nominalizările, renumitul Mircea Cărtărescu s-a recuzat.
Gheorghe Grigurcu
Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor se laudă cu acest premiu într-un comunicat  semnat de preşedinta Irina Petraş:
„Cu alte cuvinte, este al patrulea membru al Filialei Cluj a USR 
care câştigă marele premiu, după  Adrian Popescu (2006), Dinu Flămând (2010), Ion Mureşan (2013).

Din mândrie locală, îi putem pomeni şi pe Ion Mircea (2011), echinoxist fondator, şi Nicolae Prelipceanu (2012), fost clujean”.

Clujulcultural.ro a consultat lista cu membrii filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor iar Grigurcu este membru al filialei. Precizăm că filiala Cluj e una regională, pe 6 judeţe. Fiecare scriitor are dreptul să opteze de ce filială aparţine. Criticul literar Gheorghe Grigurcu a optat pentru filiala condusă de criticul literar Irina Petraş.

Primul contestatar de calibru al acordării acestui premiu lui Grigurcu este renumitul scriitor Ştefan Agopian, care scrie astazi pe pagina personală de facebook:

„Hai sa fim drepti cu Gheorghe Grigurcu! In a sa <Istorie critica a literaturii romane>, Nicolae Manolescu ii acorda trei pagini! Mult, in comparatie cu altii! Scrie despre criticul Grigurcu si, la sfirsit,isi aduce aminte ca omu’ a mai scris si altceva, asa ca mai adauga sase rinduri: „Gheorghe Grigurcu a publicat si citeva sute de aforisme(multe, admirabile literar si etic), ca si poezie, minoră, dar nu fără valoare…” Păi cum să nu-i dai <Premiul Naţional Mihai Eminescu>?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *