Fotografii despre frumusețea Indiei expuse de Horia-Mihai Gligor la Muzeul de Artă

Categorii: Esenţial, Foto, Vizual
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) găzduiește, în perioada 16-30 iulie 2017, o expoziție de fotografie, intitulată „Poezia străzii în Calcutta”.

Aceasta este prima expoziție personală a fotografului Horia-Mihai Gligor. Fotografiile au fost realizate în luna februarie 2017, cu prilejul unei călătorii în India.

Vernisajul a avut loc miercuri, 19 iulie, moderatorul evenimentului fiind istoricul Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Ca invitate au fost prezente Dr. Mihaela Gligor, cercetător științific, fondator al Centrului Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și Hanna Bota, prozatoare, poetă, eseistă și traducătoare.

Hana Bota (rochie albă), Mihaela Gligor, Horia Mihai Gligor și Lucian Nastasă Kovacs ieri la vernisaj

Horia-Mihai Gligor, născut la 30 august 1983 în Brad, județul Hunedoara, este pasionat de munte și fotografie. A participat cu lucrări la mai multe expoziții organizate la Brad. Însă fotografiile lui au ajuns până în India, fiind prezentate în cadrul unei expoziții multimedia ce a avut loc la Calcutta în iulie 2012. A publicat în National Geographic Traveler România (ediția Vară 2017) și în alte reviste de fotografie on-line. Este autor al fotografiilor incluse în volumul Cluj-Napoca. Imaginile unei capitale europene (Cluj-Napoca, Editura Casa Cărții de Știință, 2015). Fotografiile lui se regăsesc și pe coperta unor volume publicate în India (Mihaela Gligor și Mac Linscott Ricketts, Professor Mircea Eliade. Reminiscences, Calcutta, Codex, 2008) și România (International Journal on Humanistic Ideology, Cluj University Press, 2008-2016).

            „Cel mai mult să fiți atenți la maniera în care folosește îmbinarea de culori. India este, după cum se poate vedea și în aceste fotografii, o țară pitorească. Se pornește de la îmbrăcăminte, fructe, legume, până la lumina naturii.”, a precizat gazda expoziției, Lucian Nastasă-Kovács.

„Totul a pornit de la sora mea, Mihaela Gligor, care a fost de multe ori în India și m-a făcut și pe mine curios să vizitez. Prima impresie a fost că voiam acasă, dar, încetul cu încetul, mi-am dat seama că sunt oameni diferiți, cu tradiții diferite și că trebuie să fotografiez astfel fiecare colț de stradă. India te captivează, te prinde și te desface în mii de bucăți. Voiam să realizez cât mai multe fotografii, așa cum văd eu viața de zi cu zi acolo, să surprind cât mai mult din cum este Calcutta cu adevărat.”, a declarat fotograful Horia-Mihai Gligor.

            Orașul indian Calcutta este cel care a inspirat cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura română: „Maitreyi”, de Mircea Eliade.

Calcutta a fost capitala coloniei India Britanică până în anul 1911. În prezent este Capitala Culturală a Indiei. Strada este cel mai fascinant lucru în Calcutta. Este un loc pe cât de diferit, pe atât de captivant. E un oraș al culorilor, al florilor, al mirosurilor și al oamenilor care te întâmpină mereu cu un zâmbet. Tot acest spectacol al străzii a fost surprins cu măiestrie în cele 50 de imagini din cadrul expoziției.

            „Calcutta este un oraș absolut incredibil. De vreo zece ani îl vizitez aproape an de an. Anul acesta m-am bucurat foarte mult că a mers și fratele meu și am putut să îi fiu ghid, arătându-i atât părțile bune ale orașului, cât și pe cele mai puțin bune. Aceste fotografii reprezintă rezultatul a ceea ce a văzut el acolo. Sunt pozați oameni, locuri, clădiri impresionante, dar mai ales elemente ale străzii. În Calcutta o mare parte a vieții se întâmplă pe stradă.”, a consemnat cercetătoarea Mihaela Gligor.

            „Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Așadar, fiind 50 de imagini, e vorba de 50 de mii de cuvinte, așa ca putem zice că aici e un roman întreg.”, a adăugat scriitoarea Hanna Bota.

La vernisaj a participat un public numeros. Cei prezenți au fost impresionați de imaginile expuse și de călătoria oferită de expoziția „Poezia străzii în Calcutta”.

Fotograful Mihai-Horia Gligor va fi prezent în expoziție și va oferi publicului detalii suplimentare despre Calcutta în zilele de joi, 20 iulie 2017, și vineri, 21 iulie 2017, în intervalul orar 15:00- 17:00. 

De asemenea, o serie de alte evenimente completează expoziția în această perioadă.

În 17 și 18 iulie, Centrul Clujean pentru Studii Indiene organizează workshop-ul „India Sacra”. Programul complet și detalii puteți găsi pe site-ul: http://indian.centre.ubbcluj.ro/.

În 22 iulie, între orele 16:00-17:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Centrul Clujean pentru Studii Indiene din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” România vă invită la proiecția documentarului „Șase metri de grație. Sariul indian lucrat manual”, urmată de o prezentare a câtorva sariuri din diferite colțuri ale Indiei.

Text, foto de Roxana Elena-Vlad,

jurnalism, an 1, UBB, internship la Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.