FOTO. ”Vom muri și vom fi liberi”. Expoziție multimedia spectaculoasă la 30 de ani de la Revoluția anticomunistă

Vizual

Expoziție spectaculoasă multimedia dedicată aniversării a 30 de ani de la Revoluția anticomunistă din 1989, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) astăzi, 21 noiembrieora 18.00.

La Cluj Revoluția anticomunistă s-a soldat cu zeci de morți și răniți.

”Expoziţia porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989”, explică reprezentanții MNIT.

Expoziția poate fi vizionată până în iunie 2020.

”Fiind o expoziţie de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoţional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru şi decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică şi declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană”, spun organizatorii.

Actorul Călin Nemeș declanșează Revoluția anticomunistă de la Cluj. 21 decembrie 1989, ora 15.30. Foto Răzvan Rotta

Conform directorul creativ al proiectului, Geanina Simion, piesa centrală a acesteia este îmbrăcămintea lui Mihai Călin Țiclete, unul dintre cei care au fost omorâți la Revoluție la Cluj, îmbrăcăminte intactă din ziua Revoluției. Țiclete e fost desfigurat complet de un glonț tras de un militar al Armatei Române.

Hainele originale ale lui Mihai Țiclete, omorât la Revoluție

Tot MNIT va expune deja cunoscutele fotografiile lui Răzvan Rotta, fost profesor de limba română, apoi, după Revoluție, om de afaceri de succes în retailul cu mașini, pe semipietonala de pe BVD Eroilor. Rotta a reușit un set senzațional de fotografii cu Revoluția din Cluj, vândute apoi de acesta celebrei reviste Paris Match care le-a făcut celebre în toată lumea și l-au îmbogățit pe autor.

Reconstituire după fotografia originală

Fotograful Călin Ilea expune o serie de foto multimedia, cu tineri care s-au născut în 1989, care, pe baza unei aplicații online care trebuie descărcată pe smartphones, vorbesc despre șansa lor în postcomunism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *