O nouă expoziție inedită a fost vernisată joi, 16 noiembrie, în Cluj-Napoca. Zeci de fotografii-portrete și o colecție de busturi sunt expuse în cadrul expoziției ,,Exerciții informale”, în spațiul artistic Aluvial.
Expoziția este deschisă până la 25 februarie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orelor 12:00 și 18:00 cu intrare liberă.
Artistul din spatele cadrelor, Ferenc Deák jr., născut la Cluj-Napoca în 1941, a învățat meserie de la tatăl său Ferenc Deák . Acesta a activat în calitate de reporter foto la ziarele Adevărul, Făclia( unde a publicat sub pseudonimul F.Dinu), iar apoi pleacă la București, la cotidianul bucureștean maghiar Előre.
În continuare va activa la Zalău, apoi din nou la Cluj ca în 1978 să imigreze în SUA, stabilindu-se la New York, unde devine cunoscut sub numele Frank Deak.
După 1989 vizitează Clujul, lăsând moștenire opera sa 15 000 negative Arhivei Minerva. În 2021 se sinucide la New York.

Colecție de foto impresionantă
Colecția de fotografii expuse care reproduc exact negativele cuprinde membri ai intelectualității din Transilvania anilor ’60-’70. El a avut măiestria să-i ipostazieze pe intelectuali în ipostaze proprii clasei lor: cu stiloul în mână, în biblioteca sau meditând la următoarea creație.
Printre persoanele imortalizate se regăsesc nume cum ar fi: Vasile Rebreanu, Mircea Cristescu, Nagy Albert sau Bajor Andora.
Totodată, în cadrul expoziției este expusă și o colecție de sculpturi deținută de Muzeul Secuiesc al Ciucului care este alcătuită din 189 de piese și anume busturi ale membrilor intelectualității românești postbelice. Dintre toate personalitățile care sunt reprezentate, au fost identificate doar 178, ponderea fiind 90 % bărbați și doar 10% femei.

În cazul personalităților a căror loc de naștere e cunoscut, cel mai frecvent figurează Clujul, la fel și ca loc de reședință (120 de personalități), restul se presupune că s-au născut la Târgu- Mureș, Budapesta sau Oradea.
Ca profesii peste 60 au fost redactori și scriitori, în jur de 50 profesori, peste 30 poeți, în rest actori, pictori sau sculptori.
O caracteristică întâlnită la multe sculpturi este prezența ochelarilor.
Text și foto de Paula Mariuța, studentă la jurnalism, an 1, FSPAC, UBB