Un manuscris medieval nestudiat până acum a fost descoperit de arhivista Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, anunță pe contul de facebook Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia care este o filială a Bibliotecii Naționale a României.Dragi Prieteni,
„… ne bucurăm de o descoperire codicologică importantă: un manuscris medieval nestudiat până acum iese la lumină la Cluj, iar el e legat de un manuscris aflat în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum.
Necunoscut comunității savante, manuscrisul a fost descoperit recent de arhivista Bisericii Romano-Catolice din Cluj-Napoca, dr. Emőke Nagy, și a fost studiat în premieră de Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Până la renovarea bisericii Sfântul Mihail din Cluj, manuscrisul a fost ascuns, împreună cu alte circa 2000 de volume, majoritatea tipărite, în turnul secret al impunătoarei construcții gotice (în imagine). Acesta e singurul manuscris medieval păstrat la parohia Romano-Catolică Sf. Mihail din Cluj.
Foto manuscrisul descoperit la Biserica Sfântul Mihail
Manuscrisul clujean, datat în 1470, conține comentariile (postilla) franciscanului Nicolaus de Lyra (c. 1270-1349) la cele patru evanghelii, cu completările lui Paulus, arhiepiscop de Burgos (c. 1351-1435). Manuscrisul I.12 al Bibliotecii Batthyaneum, datat în 1471, conține Postilla lui Nicolaus de Lyra și completările lui Paul de Burgos la celelalte cărți ale Noului Testament (Faptele Apostolilor, Epistole, Apocalipsa). Cărțile au aceeași dimensiune, și, după cum a stabilit Prof. Papahagi cu ocazia unei vizite recente la Biblioteca Batthyaneum, legăturile gotice contemporane ale manuscriselor sunt decorate cu aceleași modele și cu piese metalice identice (ambele manuscrise erau legate cu lanț, păstrat însă doar în cazul manuscrisului de la Cluj). Manuscrisele au fost comandate împreună și legate în același atelier, pentru parohia sau pentru conventul franciscan din Cluj.
Și Centrul Codex (Centrul pentru Istoria Cărții și Textelor al UBB, din 2007) unde activează filologul și medievistul Adrian Papahagi a anunțat descoperirea. În textul de pe Codex, centru ce studiază texte medievale se precizează însă că manuscrisul a fost descoperit în biroul vicarului nu în turnul secret al Bisericii Sfântul Mihail.
Clujul Cultural a încercat să-l contacteze pe profesorul Adrian Papahagi dar acesta nu a răspuns până la ora redactării acestui articol.
Vom reveni cu opinia lui imediat ce acesta ne va parveni și cu opinia arhivistei dr. Emőke Nagy.