Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost redeschis, vineri, oficial, în prezența primarului comunei și a unor oficialități în frunte cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, conducerea UDMR Cluj, autorități locale, oameni de cultură clujeni maghiari.
Castelul a fost renovat complet cu suma de 7, 12 milioane de euro, finanțarea asigurată de Uniunea Europeană, Guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de omul de afaceri Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.
Inițial, acum 6 ani, el a cumpărat castelul de la ultimul moștenitor al familiei Barczay, după ce comuna Gilău nu și-a exercitat dreptul de preempțiune.
La ceremonia de deschidere de vineri după masa vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt,a spus că scopul Fundației ”Tradiții Transilvane” va trebui să fie păstrarea tradițiilor culturală și a limbii maghiare.
”Avem datoria de a contribui la cultura universală. Prin acest castel trebuie să facem tot ce putem pentru păstrarea culturii noastre”, a transmis Semjen.
FOTO: Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt
Centrul cultural în Castel
Elek Nagy, proprietarul castelului, a precizat că în castel va funcționa un centru cultural unde culturile maghiară și română se întâlnesc.
”Va fi un templu cultural din Ardeal, va fi un loc de întâlnire pentru familii și va găzdui evenimente culturale, musicale, festivaluri mai mici. Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa. Castelul se afla într-o stare avansată de degradare înainte de a-l cumpăra fundația noastră”, a spus Nagy.
Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.
Datează din anii 1400
Castelul de la Gilău datează din anul 1460 și este situat în mijlocul pe un domeniu de 14 hectare. Are o structură rectangulară cu patru turnuri de colț. De-a lungul anilor a fost locuit de diverși episcopi, dar a fost și reședință nobiliară.
Lucrările de renovare și reabilitare au constat din consolidarea structurii, repararea acoperișului, a scărilor, au fost montate lifturi în interior, s-a instalat încălzire în pardoseală, dar și un sistem modern de ventilație.