FOTO / Încheiere spectaculoasă a stagiunii Filarmonicii într-o biserică arhiplină

Actualitate Muzica Spectacol

O biserică arhiplină și un concert inedit a propus finalul de stagiune al Filarmonicii de Stat  “Transilvania”, vineri, 29 iunie la Biserica Reformat-Calvină din strada Kogălniceanu.

„Recviemul de război” al lui Benjamin Britten, într-o interpretare unică la Cluj, a combinat teatrul cu muzica și poezia. Zidurile Bisericii Reformate-Calvine au fost, pentru o seară, zidurile Catedralei de la Coventry și, la nivel simbolic, zidurile reconcilierii umane. Arta a împletit sufletele între ele, creându-se astfel cel mai puternic zid de apărare împotriva războaielor de tot felul. Chiar și a celor personale. 

 

Ideea interpretării acestui “Recviem de rãzboi” în acest cadru inedit a aparținut dirijorului Gabriel Bebeșelea de la Filarmonică. 

„Ultima perioadã îmi confirmã tot mai mult faptul cã “Recviemul de rãzboi” de Benjamin Britten e o lucrare care pune oglinda pe noi însine. Si da, de cele mai multe ori e inconfortabil sã ne vedem pe noi exact asa cum suntem. Fiind un arhetip al reconcilierii si al pãcii într-o epocã a diviziunii si a post-adevãrului, are capacitatea de a te arunca în stãri prin care rar treci, pe drumuri ideatice pe care nu le-ai mai strãbãtut. Britten ne aratã slutenia faptelor fãcute de noi, oamenii, în cele douã rãzboaie mondiale, cu puterea vizionarului care ne avertizeazã cã dacã nu ne învãtãm propria istorie, o s-o repetãm. 
Asistãm neputinciosi la distrugere, tocmai de aceea discursul muzical e generat de cvarta mãritã do-fa#, intervalul interzis – “diabolus in musica”, repetat obsesiv, pânã la finalul deschis, rezolvarea în Fa major – “Amen”, semn al reconcilierii dar si al faptului cã soarta e în mâinile noastre si în capacitatea noastrã de a discerne, de a rationa. E foarte potrivit ceea ce a scris preotul Robert Howard pe zidurile catedralei din Coventry în timp ce era bombardatã în 1940: “Father Forgive!”

Dirijorul Gabriel Bebeșelea

Catedrala din Coventry a fost distrusă de un raid nazist iar opera simfonică “Recviem de rãzboi” de Benjamin Britten i-a fost dedicată.

 Zidurile Bisericii Reformate-Calvine au fost, pentru o seară, zidurile Catedralei de la Coventry și, la nivel simbolic, zidurile reconcilierii umane.

„Arta va împleti sufletele între ele, creându-se astfel cel mai puternic zid de apărare împotriva războaielor de tot felul. Chiar și a celor personale”, a scris Bebeșealea pa pagina sa de facebook.

Prologul teatral a fost oferit de Asociația Niște Oameni cu actori coordonați de… actorul Ionuț Caras.

Spectacoul a fost precedat cu două zile înainye de o discuție cu publicul la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei la care au participat  Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB si Presedintele Academiei Romane, Felix Marcu, director Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat “Transilvania”.

Vineri seara biserica Unitarian-Calvină a fost arhiplină la acest concert inedit.  Două orcheste, trei dirijori, două coruri și trei soliști au interpretat „Recviemul de război” al lui Benjamin Britten.

Biserica arhiplină. Foto Filarmonica de Stat Transilvania

Au participat Orchestra și Corului Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, dirijorul Cornel Groza, dirijoarea Anca-Mona Mariaș și corului ”Junior VIP”, soprana Egyed Apollónia, interpreții Tiberius Simu și Balla Sandor,  Asociația Nişte Oameni și Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

 

Stagiunea Filarmonicii se va relua în luna octombrie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *