FOTO. Cum a fost NOAPTEA MUZEELOR la Cluj. 59.096 de vizitatori în total. Arhiplin la ISU

Categorii: Actualitate, Vizual
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

UPDATE. În acest an, Noaptea muzeelor la Cluj-Napoca le-a adus muzeelor, centrelor culturale și galeriilor universităților clujene, nu mai puțin de 59.096 de vizitatori – conform datelor oficiale transmise de entitățile culturale de la noi din oraș – cu aproape 10.000 de vizitatori mai mult decât ediția de referință din anul 2019 (ultima ediție fără restricții)

—-

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor, un eveniment unde publicul intră gratuit la muzee, a surprins printr-o premieră absolută: pompierii clujeni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și-au deschis porților în fața publicului, pentru o incursiune în trecutul salvatorilor și a modului în care lupta împotriva incendiilor a evoluat de-a lungul timpului.

Este pentru prima oară când ISU se deschide pentru publicul clujean. A fost arhiplin de vizitatori în curte, curioși să afle cum se fac intervențiile de urgență.

Noaptea Muzeelor la ISU. Angajații explică publicului despre intervenții. Foto clujulcultural.ro

Au fost expuse echipamente folosite în trecut de către pompieri în lupta împotriva incendiilor, dar și mijloacele moderne de intervenție în situații de urgențe iar angajații au făcut prezentări. Salvatorii, îmbrăcați în costume de epocă, au ghidat prin istoricul intervențiilor de odinioară și au oferit ocazia de a compara echipamentele vechi ale pompierilor cu cele moderne. După unele surse, circa 2000 de clujeni au participat la evenimentul ISU.

Prezentări la ISU. Foto Clujul Cultural

Seara, la muzeele clujene s-a făcut coadă la intrare, mai ales că accesul e gratis și programele puse la dispoziție atractive. În timpul anului, publicul însă nu se înghesuie deși prețurile la bilete sunt ieftine.

Coadă la Muzeul de Artă Cluj. Foto Clujul Cultural
Clujeni privesc tablouri expuse la Muzeul de Artă. Clujul Cultural

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. Concert cu muzică de Vivaldi

Un numeros public a fost și la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) unde organizatorii au pus în practică un concert pe muzică de Vivaldi într-o atmosferă de epocă. Publicul s-a delectat și cu cele trei expoziții pregătite.

Public numeros si la MNIT. Foto Clujul Cultural
Tineri îmbrăcați de Ev Mediu au așteptat publicul la MNIT. Foto Clujul Cultural

Conferință la Muzeul Mitropoliei

Muzeul Mitropoliei, axat pe spiritualitate ortodoxă, și-a deschis porțile către public și a pregătit o conferință a profesorului Adrian Papahagi și un moment artistic apreciat de un public numeros.

Foto Clujul Cultural
Foto Clujul Cultural

Public numeros a vizitat și restul obiectivelor incluse în Noaptea Muzeelor, de la Bastionul Croitorilor si muzeele universitatilor la Muzeul Etnografic și cel de la Ciucea. Datele centralizate de participare vor fi transmise luni de organizatori. 21 de instituții, centre și muzee clujene au participat la ediția aceasta a Nopții muzeelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.