FOTO. Construirea Casei Tineretului

Categorii: Istoria Clujului

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani si era numit „Lacul fără fund”. Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastreaza si astăzi în arhivele orașului. In perioada medievală, lacul a fost transformat în pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peste, fiind o sursa importantă de hrană, scrie Wikipedia.org.

La anii ’70 a început procesul de transformare a lacului din Gheorgheni într-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns în Cluj în doua saptamani, din cauza greutății și dimensiunilor. Draga semăna cu un vapor și de aici s-au născut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.

După finalizarea construcțiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevărată atracție de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau sa faca plimbari pe malul lacului.

Lângă lac s-a construit , care găzduie concerte de jazz, blues rock, discotecă renumită și tabere culturalo-artistice. Acum aceasta e hotel al statului, al Consiliului Județean. 

Și după 1989 la Casa Tineretului au aut loc concerte rock.

Photo Claudiu Ilyes/ Amintiri din Vechiul Cluj

Si în prezent, clujenii utiliează lacul ca loc de agrement iar hotelul din apropiere pune la dispozițe hidrobiciclete moderne și bărcuțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.