Fost ministru al Culturii în Peru, solista Susana Baca: Muzica are capacitatea de a trezi oamenii la realitate

Interviu Muzica

Susana Esther Baca de la Colina este cu siguranță unul din cei mai interesanți muzicieni care au participat până acum la Jazz in the Park. Originară din Peru, Susana este artist vocal și profesoară de muzică. A fost premiată cu Latin Grammy de două ori, în 2002 pentru cel mai bun album Folk și în 2011, pentru albumul anului. Implicarea în cultura peruviană a propulsat-o spre o carieră politică, iar în 2011 a fost numită Ministru al Culturii în Peru.

*

Clujulcultural.ro: Cum ați “gustat” Clujul, România, știu că ați mai fost la Timișoara…?

Susana Baca: Da, cred că sunt pentru a doua oară în România, da, am fost la Timișoara la un festival frumos (Timișoara Jazz Festival n.m.). Nu prea am reușit să văd prea multe din ce înseamnă Cluj-Napoca, am avut un program strâns, am venit marți, azi am concert, joi plec deja…Am sosit târziu, m-am odihnit. Am gustat însă ceea ce spuneți, varza a la Cluj,  e buenito ( râde). Am văzut mulți tineri prin oraș cât am reușit să ies. Și cam atât.

C.C.:Știți că aici curentul latino are o priză foarte mare, s-a ajuns să avem un festival de tango la Cluj-Napoca, vă vine să credeți? Dumneavoastră cum vă descrieți muzica?

S.B.: Este o muzică care e concentrată pe poliritmuri africane, dar în același timp o muzică ce provine de pe coasta peruană, unde locuiesc, e o muzică totuși pur latino-americană. E  muzica băștinașilor, a localnicilor, sper să placă publicului clujean.

Solista peruană Susana Baca (c) clujulcultural.ro

C.C.: Haideți să trecem de la muzică la… politică. Ați fost ministrul Culturii în Peru, ați făcut politică, cel puțin una…culturală. Este o legătură între cele două domenii? Poate politica să schimbe în bine societăți?

S.B.: Consider că politica e importantă, este foarte important să faci politică. Și chiar se poate dacă o facem cum trebuie, dacă ea e concentrată pe valori, pe principii și nu așa cum o fac mulți dintre politicieni, care sunt mai aproape de Mafie decât de o politică responsabilă.  Există o conexiune între politică și muzică, pot lucra una cu cealaltă câtă vreme artiștii nu se încadrează în niște reguli prestabilite de politicieni ci aleg să se exprime liber. Eu cred că un artist trebuie să aibă propria personalitate dar să nu fie decuplat de lumea în care trăiește,  ci trebuie să fie la curent cu ce se  întâmplă în jurul lui. Eu cred că politica trebuie să fie în serviciul artei.

C.C.: Paradoxal, deși foarte îndepărtate geografic, Peru și România sunt țări asemănătoare pentru că în ambele există multă sărăcie, multe inegalități sociale, unele profunde. Este muzica un balsam pentru oamenii simpli, care se confruntă cu aceste inegalități?

S.B.: Da, cred că da. Muzica este ceva foarte important în Peru, oamenii ascultă multă muzică…ea ajută oamenii să treacă mai departe, să suporte mai ușor  greutățile. Muzica are capacitatea de a trezi oamenii la realitate.

C.C.: Sunteți a doua mare personalitate din Peru care vine la Cluj-Napoca, după premiantul Nobel în Literatură, Mario Vargas Llosa. Acesta a fost primit cu săli arhipline acum câțiva ani la Facultatea de Litere și cărțile sale se vând în sute de mii de exemplare inclusiv cartea sa de memorii politice “Peștele în apă”. Îl cunoașteți pe Llosa, ați discutat despre experiența lui la Cluj-Napoca?

 S.B: Da, a fost Llosa la Cluj? Extraordinar, eu nu am știut asta… Eu îl citesc mereu în ziare, cunosc cărțile lui, “Peștele în apă” am citit-o, e minunată, pentru că acolo e o parte din istoria țării mele. Pe Llosa însă nu îl știu personal, locuiește departe de unde stau eu. E minunat ce aflu aici, vedeți, nu suntem așa departe unii de alții.

 C.C.: O ultimă întrebare. Aveți un artist preferat din muzica latino?

 S.B.: Îmi plac mulți, avem mulți artiști buni latino, dar îmi place și un instrumentist, Patitucci, cu studii la Berkley. E greu de ales dintre ei. Cred că muzica e mai importantă.

Mulțumesc!

Susana Baca, live la Opera Maghiară Cluj în cadrul Jazz in the Park  2017:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *