Filosof despre cel mai nou hotel apărut la Cluj: „Este revoltător că nimeni și nimic nu a oprit înălțarea acestei oribilități”

Clio
UPDATE
Circula pe facebook meme-uri cu noul hotel de mari proportii, in constructie, pe strada Avram Iancu. 

Internautii il asemuie cu un …sicriu.

Alti internauti il asemuie cu carele de razboi sub forma de camile gigantice din otel din filmul ”Imperiul contraatacă”, partea a 2-a a trilogiei Războiul Stelelor.

Proprietariul hotelului este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri din Sibiu, Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca.

 
––––––––––––––––-
 
Profesorul universitar de filosofie Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, acum revenit la catedra la UBB, la Filosofie, critică dur departamentul de Urbanism al Primăriei că a autorizat ridicarea unui noul hotel pe strada Avram Iancu.
 
Construcția este  autorizată legal de primărie, după mai multe contestații.
 
Primul s-a scandalizat istoricul T Szabó Csaba, care a postat un text si trei foto pe contul său de Facebook: 
 
”Imi pare rau, dar iarasi o sa postez ceva urat. Nu am cum sa nu fiu revoltat, cand o sectiune importanta din zidul istoric medieval din Cluj si fűvészkert, adica prima gradina botanica din epoca baroca in spatele palatului Nemes-Bethlen era distrusa si masacrata de aceasta cladire incredibil de urata. Tot aici s-a gasit si un sit arheologic important din epoca romana.

Este o crima impotriva patrimoniului imobil istoric.

Spune mult despre politica PNL din Cluj.

Nebunia distrugătoare a urâțeniei

Nu pot acuza pe nimeni de corupție, dar pot acuza pe toată lumea de prostie, de cupiditate, de prost gust și de dispreț față de echilibrul urban.

Cum e posibil să apară în centrul Clujului, pe una din (cândva) cele mai pitorești și mai echilibrate străzi ale orașului, această monstruozitate arhitecturală și urbanistică? Cine dă avize pentru distrugerea echilibrului arhitectonic, cine este atât de orb și de înfometat de bani încât să nu realizeze că o asemenea oroare toxică distruge totul în jurul ei și pentru foarte mulți ani de acum înainte?

Aș fi sincer curios să știu ce cred arhitecții despre acest proiect. 

Care sunt eventualele calități ascunse care au permis realizarea lui? Care este regimul de înălțime, care sunt constrângerile de formă, de culoare, de încadrare în peisaj pe care le respectă? Există vreun proiect la nivelul municipalității privind revoluționarea arhitecturii pe strada Avram Iancu?

Orașele se sluțesc oare odată cu noi?”, a scris acesta pe contul său de Facebook.

”Respectul pentru trecut dă măsura valorii prezentului. Batjocura față de trecut este semnul cel mai clar al nimicniciei actuale.
O parte din zidul fostei cetăți medievale clujene va fi vizibil de acum doar din parcarea cu barieră a acestei hidoșenii violente construită în centrul Clujului, o hidoșenie care nu s-ar fi putut construi dacă pe undeva, pe traseul aprobărilor (și se pare că asta chiar la Comisia Națională a Monumentelor), cineva nu ar fi înlesnit luarea unei decizii favorabile „dezvoltatorilor” din Cluj.
 
Construcția acestui hotel dă măsura, încă o dată, a degradării tuturor standardelor din societatea noastră: standarde arhitecturale, estetice, administrative, legale etc. Este totuși revoltător că nimeni și nimic nu a putut opri înălțarea acestei oribilități la trei sute de metri de centrul orașului. De aceea, mi se pare cât se poate de plauzibil ca, sub presiunea acelorași „dezvoltatori”, să vedem dispărând de pe str. Avram Iancu alte clădiri istorice, cum ar fi cea a Facultății de Drept sau a Liceului Șincai. Pentru că, nu-i așa, câți bani ar aduce orașului și buzunarelor flămânde niște clădiri de birouri sau hoteluri construite de cine trebuie?
Din păcate astfel de exemple s-au înmulțit în ultima vreme și se vor tot înmulți: pentru că odată ce rigoarea legii și a integrității a slăbit, iar precedentele au fost create, nimic nu mai poate opri presiunea milionarilor care „dezvoltă” orașul.”, a scris Ciprian Mihali pe contul său de facebook.
 
Cine e  Ciprian Mihali?
 
Acesta a  predat vreme de 20 de ani filosofie contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal. Din 2016 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles iar acum a revenit la Cluj. De curând a publicat volumul „Dicționar subiectiv de cultură civică”, la Humanitas.
 
 
Hotel ridicat de un afacerit controversat
 
Siteul specializat în justiție și anchete Clujust.ro a scris al cui e hotelul care a prins acum contur la Cluj. Acesta aparține afaceristul Dumitru Ghișe, proprietar al hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca.
 
Despre problemele cu Justiția a lui Ghișe citiți AICI
 
Demararea acestui hotel a stârnit protestele vecinilor în 24 iulie 2018. ”Locuitorii de pe strada Avram Iancu din centrul Clujului reclamă o distrugere de patrimoniu. Aceștia atrag atenția că săpăturile pentru fundația unui hotel, a cărui autorizație este contestată în instanță, au scos la iveală ziduri fortificate, semn că nu s-a făcut descărcare arheologică. Hotelul este ridicat prin interpuși de milionarul sibian Dumitru Ghișe, judecat în două dosare penale” scria atunci Clujust.
 
Toată povestea AICI
 
 

3 thoughts on “Filosof despre cel mai nou hotel apărut la Cluj: „Este revoltător că nimeni și nimic nu a oprit înălțarea acestei oribilități”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *