Filmul „Pădurea spânzuraţilor”, de Liviu Ciulei, proiectat din nou la Berlin

Categorii: A 7-a, Actualitate
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Lungmetrajul „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei, va fi proiectat, duminică, la Institutul Cultural Român (ICR) din Berlin, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, informează instituţia din capitala Germaniei.

Astfel, proiecţia filmului „Pădurea spânzuraţilor” face parte din programul-cadru „100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial” iniţiat de ICR Berlin. Cu acest prilej, ICR Berlin organizează mai multe manifestări, precum expoziţii, proiecţii de filme documentare, prelegeri şi dezbateri istorice.

Cu acelaşi prilej, Nationalhistorisches Museum (Muzeul Naţional de Istorie din Berlin), în colaborare cu Zeughaus Kino, organizează în cursul anului 2014 o amplă serie de proiecţii cinematografice provenite din ţările implicate în conflict. Seria, intitulată „Războiul Global. Primul război mondial şi cinematografia”, îşi propune să prezinte, pe lângă filme de război, şi anumite creaţii cinematografice internaţionale mai puţin cunoscute publicului german.

Filmul „Pădurea spânzuraţilor”, ecranizarea volumului onomin al lui Liviu Rebreanu – primul roman psihologic din literatura română -, este considerat un vârf al cinematografiei româneşti, rezultat al scurtei experienţe regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

Tânărul sublocotenent Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), ofiţer intelectual în armata austro-ungară, supraveghează execuţia prin spânzurare a unui dezertor ceh, Svoboda, judecat şi condamnat de curtea marţială. Având conştiinţa încărcată de a fi participat la o asemenea execuţie, tânărul refuză să execute ordinele şi dezertează. Această revoltă îi va aduce moartea.

Liviu Ciulei a fost un important actor, scenograf, regizor de film şi teatru. Între 1957 şi 1964, el a regizat trei filme, care l-au propulsat în rândul regizorilor de calibru: „Erupţia”, „Valurile Dunării” şi „Pădurea spânzuraţilor”. Pentru cel din urmă, Liviu Ciulei a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes din 1965.

Filmul va fi prezentat în limba română, cu subtitrare în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.